Mina Mintbollar & Arraksbollar
Pepparmint eller pepparmynt är ett uppfriskande, starkt smakämne som utvinns ur växten pepparmynta.

Mintchoklad är en av mina stora favoriter och jag bakar ofta med det!


Ingredienser för 30-40 stycken bollar:


100 g rumstempererat smör

1,5 dl socker (1 dl socker är tillräckligt i mintbollarna om du inte vill att de ska bli väldigt söta - välj själv)

1 msk vaniljsocker

3 msk god kvalitetskakao

5 dl malda havregryn

3 msk vatten

150 g smält choklad (blanda 1/2 mörk (70%) och 1/2 Marabou mintchoklad // alternativt 2/3 mörk (70%) och 1/3 ljus choklad)

Pepparmintsolja (några kryddmått efter egen smak // alternativt Arrak (nga kryddmått) eller Punsch (Smaka av hur starkt du vill ha det))


Att doppa i:

150 g god mörk choklad // alternativt hälften Marabou mintchoklad och 1msk smör

200 g chokladströssel // alternativt kokos


Blanda först det mjuka smöret med socker ordentligt (använd en gaffel). Tillsätt sedan vaniljsocker, kakao och de malda havregrynen - blanda ihop ngt (ibland till en början lättast med händerna - rena sådana :-)). Häll sedan i vatten och blanda vidare. Tillsätt därefter smält choklad (ta ev. i lite i taget och smaka av så chokladsmaken är lagom - kan variera beroende på vilken choklad du använder) och blanda ihop till en massa. Gör sedan en liten grop i degen och häll i Mint // Punsch efter tycke och smak. Blanda ordentligt så att smaken fördelar sig. Smaka av!

Dela degen på hälften om och om igen tills degbitarna är så stora som det är tänkt att bollarna ska bli (lämpligast ca 2,5 cm i diameter). Rulla till bollar och lägg på tallrik. Ställ kallt i minst en timme, gärna längre.


Smält sedan, i vattenbad, en god choklad tillsammans med en klick smör. Doppa bollarna i chokladen - börja med en i taget. Använd två skedar.


Lägg den doppade bollen i en tallrik med strössel. Häll strössel ovanpå och putta/rulla bollen mycket försiktigt tills den är helt täckt. Lägg den på en ny tallrik - låt det vara lite utrymme mellan varje boll. Ställ sedan åter kallt i minst en timme. Ta fram bollarna i rumstemperatur innan de skall ätas. Förvara gärna bollarna i en glasburk med lock i rumstemperatur. De kan även frysas.


Om du skulle vilja använda mörkare och mindre söt mintchoklad rekommenderar jag Lindt Mint.

Använd helst ekologiska varor!


Bon Appetit!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0