Juice-recept!

Frukt och grönskasjuicer innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter. Om du gör dina egna färska juicer så är mängden näringsämnen till och med ännu större än om juicen är timmar, dagar eller veckor gammal!

Rena färska juicer sägs avgifta kroppen, vara bra för matsmältningen, ge huden ny lyster samt motverka allergier. Hur som är hemmapressade juicer inte bara nyttiga för kroppen de är också väldigt goda! Ett glas ren grönsaksjuice med valfria grönsaker och t.ex. citron och äpple en stund före maten är välgörande och förhindrar kraftig hunger.

Äpplena Golden Delicious är bra att använda. Tänk på att följa maskinens råd kring vilka grönsaker och frukter som behöver skalas etc. Citrusfrukter behöver oftast skalas men den vita delen av skalet kan vara kvar. Äpplen behöver du vanligtvis endast skölja och plocka bort stjälken på.

Här nedan följer några recept att prova i din juicer/råsaftscentrifug (ca ett glas):

Workouten:
1 äpple, 1 dm gurka, 1 stjälk blekselleri, 1 äpple

Immun Super Veggie:
1 äpple, 5 cm squasch, 1 halv sparris, 1 halv morot, 1 dm gurka, 1 bit paprika, nga bitar broccoli, lite spenat, lite vattenkrasse, liten bit orange chilli, 1,5 cm ingefära, 1/3 citron, 1 äpple

The Doctor:
1 äpple, 1 dm morot, 2 cm citron, 1,5 cm ingefära, 1/2 rödbeta, 1/2 stjälk selleri, 1 äpple

Detox:
1 äpple, 1 handfull spenat, 2 cm citron, 1,5 cm ingefära, 5 cm gurka, 1 stjälk selleri, 1 äpple

Lemonader:
1. 1 äpple, 2 cm citron, 1 äpple
2. 1 äpple, 2 cm citron, 1 kiwi skalad och delad, 1 äpple
3. en handfull jordgubbar, 2 cm skalad ananas, 2 cm citron

Recepten ovan är hämtade ur boken/dvd:n The Juice Master - av Jason Vale


Mina egna recept - 2-3 glas juice:
Dela ev. i mindre bitar.

-1 äpple, 1 dm gurka, 2 små rödbetor, en halv citron, 3 cm ingefära, 2 morötter, en handfull ruccola, 4 stjälkar selleri, 1 äpple

-1 äpple, en halv citron, 3 cm ingefära, 2 morötter, 1 dm gurka, 4 stjälkar selleri, en handfull spenat, 2 broccoli stammar, 1 äpple

-2 äpplen, en halv citron, 4 morötter, 3 palsternackor, 3 cm ingefära, 1 broccolistam, 1 äpple

Kålrot och alla mörkgröna bladgrönsaker är också goda att använda som juice.

Jag kan också tipsa om att endast pressa apelsin (skalad) eller endast päron, morot eller äpple.
Alla juicerna får ett gott skum på toppen när de är färska och smakar fantastiskt goda!

Fler juice-recept kommer senare...

/Jo


Kusin Jessicas Ananaspaj!

För flera år sedan bjöd min kusin Jessica mig på denna jättegoda paj!
Här får ni receptet...

Ananaspaj:

Pajdeg:
150 g smör
1 d socker
3 dl vetemjöl (ev. dinkel)
1 tsk bakpulver

Blanda samman ingredienserna till en deg (t.ex. i matberedare) och tryck sedan ut i en pajform om 24 cm diameter.

Fyllning:
1 ägg
2 dl lätt-crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas (avrunnen) - alternativt testa med annan frukt - kanske hallon...?

Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller grädde!

/Jo


Magbalans med mjölksyrebakterier



Mjölksyrebakterier som har probiotisk effekt (probiotika betyder "för livet" och är kulturer av levande bakterier) sänker magens ph-värde samt är bra för vårt immunförsvar, för kroppens kolesterolbalans och för tarmarna.

Mjölksyrebakterier är levande tarmvänliga mikroorganismer som är renodlade och frystorkade. De överlever syrabadet i magen och hjälper både tunntarm och tjocktarm på vägen. De återskapar tarmens normala bakterieflora och skapar således en god miljö för matsmältningen och förhindrar skadliga bakterier, som kan leda till sjukdomar, att fastna. De hjälper också kroppen att lättare ta upp vitaminer och mineraler.

Mjölksyrebakterier finns bl.a. som frystorkade i kapslar, t.ex. Lactiplus, som innehåller flera olika stammar av bakterier, (köps i hälsokostbutiker, mer info se http://www.baltex.se/filer/Lactiplus_10135.pdf_10135.pdf), men tillsätts ibland också fil och yoghurt.

Mjölksyrebakterier är särskilt bra på att motverka de negativa konsekvenserna av stress, antibiotika, laktosintolerans och föroreningar som finns runt om oss. De hjälper till med att balansera magen helt enkelt, särskilt om du har en känslig mage. Mjölksyrebakterier motverkar också jästinfektioner och magsår. Det finns också studier som tyder på att mjöksyrebakterier motverkar astma, eksem och allergier.

Följande är några mjölksyrebakterier som är speciellt bra; lactobacillus acidophilus (lindrar diarré och gaser), lactobacillus reuteri,  lactobacillus rhamnosus (lindrar diarré och känslig mage), bifido (bra mot allergier och magsår) eller lactobacillus plantarum (skt bra vid känslig tarm och för att sänka det onda kolesterolet).

Mjölksyrebakterier måste tillsättas tarmen regelbundet för ihållande effekt.

Probiotika finns också naturligt i viss mat, bl.a.:

  • Kål --> probiotika
  • Havre--> probiotika 
  • Surkål --> probiotika
  • Vitlök --> probiotika och prebiotika -> dödar skadebakterier   
  • (prebiotika är födan för de goda bakterierna som hjälper dem att föröka sig. Exempel på prebiotika kan vara oligofruktos, inulin, potatisstärkelse, risstärkelse och maltodextrin

  • Mjölkprodukter som berikats med probiotika -> hälsoyougurt och hälsofil.
  • Linfrö --> renar tarmen och fungerar som bulkmedel, dvs. är laxerande
  • Psylliumfrö --> renar tarmen och fungerar som bulkmedel
  • Maskrosrot --> svagt laxerande
  • Senna --> laxerande
  • Bockhornsfrö --> stärker tarmen
  • Cayenne --> stimuelerar olika matsmältningsenzymer
  • Rödvin --> probiotika
  • spirulina --> probiotika
  • Aloe Vera saft --> probiotika


  • Happy mage!
    / Jo
     


    RSS 2.0