Mjölkskummare


        


Min senaste köksmaskin (ja jag gillar köksmaskiner:-)) är en mjölkskummare från Nespresso som min vän Lotta tipsade mig om!

Den är helt fantastisk!

Jag gillar ju verkligen mitt dagliga röda te, rooibos, (just nu NK:s röda te "jordgubbsdröm" med gräddvanlij och jordgubb) med hälften skummad mjölk och det är med stor glädje jag ger upp mjölkvispandet i kastrull på spisen och ibland bränd mjölk :-)... Nu får jag istället på ungefär en halv minut perfekt skummad mjölk. Jag kan välja mellan varm och kall mjölk och två olika skumkvaliteter. Jag är så glad för den!

Än så länge har jag bara skummat klassisk lättmjölk men jag tänkte prova mig fram med olika typer av mjölk, även mandelmjölk och andra vegetabiliska alternativ ska fungera bra!

/Jo

Kryddig Fisksoppa



Myten om att inte äta starka kryddor när det är varmt ute är krossad!

Det är nämligen så att kryddor utvidgar blodkärlen i huden så att värmen lättare tar sig ut och samtidigt blir du svalare. De större blodkärlen gör att din kropp behåller mindre överskottsvärme!

Testa med chilli, ingefära, cayenne, paprika, vitlök, peppar, kanel, kardemumma och spiskummin. Många av de starka kryddorna har dessutom en antiinflamatorisk verkan i kroppen.


Kryddig Fisksoppa

Receptet är från början hämtat ur tidningen Hennes i början av 2000-talet (men som vanligt något modifierat av mig:-))

Ingredienser:

ca 300 g vit fiskfilé
1 purjolök
1 msk kokosolja eller rapsolja
1,5-2 tsk gurkmeja
1,5-2 tsk chillipeppar
1,5-2 tsk spiskummin
3 msk lantbuljong (jag använder René Voltaires -  annan buljong/fond fungerar också - följ anvisningar för 1,2 liter vatten)
ca 1,2 liter vatten
2,5 dl färdigkokta röda linser 
ca 3,5 dl grädde (40 %) och/eller creme fraiche
ev. extra salt

Skär fisken i bitar. Strimla purjolöken (förslagsvis i ringar) och fräs den i kokosoljan (eller rapsolja) i en stor kastrull. Rör sedan i kryddorna (börja med den mindre mängden och tillsätt mer senare när du kan smaka av), buljong, vatten. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter. Därefter tillsätter du grädden och linserna. Låt koka upp och sjuda nga minuter. Rör om ordentligt. Sänk sedan värmen och lägg i fisken, låt värmas 3-4 minuter tills den är klar. Smaka av med mer kryddor och salt eventuellt.

Servera med dinkelknäckebröd och färskost!

/Jo

Sallad med kyckling & granatäpple



Sallad med kyckling & granatäpple (6-8 portioner)

Innan jag och min kära vän Lena gick på den fantastiska showen med Kylie Minogue i Globen så hade vi en härlig picknick vid Stadshusets vattenkant! I vår korg fanns mousserande vin, jordgubbar (som Lena hade med sig från Skåne - de godaste och rödaste jag ätit i år!), gojibars, mörk choklad och den här fräscha pastasalladen med kyckling. Vår energi var på topp hela kvällen!


Ingredienser:
ca 800 g marinerad kycklingfilé 
Marinad alt 1: 2 msk olja, 1 tsk sambal oelek, 2 pressade vitlökar, saften av en 1/2 citron, 1 dl vitt vin, 0,5 dl soya, 2 msk honung.
Marinad alt. 2: BBQ-sås
Sesamfrön och honung till alt. 1

300 g pasta (helst dinkel)
2-3 portioner couscous (helst dinkel)
fyra stycken fina morötter
150 g broccoli
en knippe sparris
salt till kokvattnet
150 g ruccola
ett granatäpple
solrosskott
200 g fetaost
ev. rostade solrosfrön eller pinjenötter
Olivolja
salt
peppar
ev. yoghurt med örter eller honung och citron

Börja med att marinera kycklingen, låt den marineras 30-60 minuter. Blanda alla ingridienser i en plastpåse. Välj ett av marinadalernativen. Efter den har marinerats steker du den snabbt på hög värme så den får fin färg. Till alternativ 1 är det gott att pensla flytande honung och olivolja över och strö sesamfrön på innan den sätts in i ugnen på 150 grader under ca 15 minuter. Låt kallna och skär sedan i skivor.

Koka pastan al dente och koka även upp vatten/salt/olja till cous cousen. Låt svalna något när klart.

Koka upp vatten till grönsakerna. Skölj och skär morötter och sparris i ca tre centimeters stora bitar. Skölj broccolin och bryt till små buketter. Koka eller ånga grönsakerna al dente. Salta vattnet

Blanda ruccola, solrosskott och kärnorna från ett granatäpple i en stor skål. Det lättaste sättet att få ut de fina röda kärnorna från granatäpplet är att hälla upp vatten i en skål och dela granatäpplet i fyra delar och knäcka ut dem under vattnet.

Skär fetaosten i lagom stora bitar och lägg i salladen. Rosta ev. solrosfrön eller pinjenötter i en torr stekpanna på låg värme och häll i salladen. Blanda ihop alla ingredienser i skålen men behåll kycklingen vid sidan.

Häll på en god olivolja över salladen. Servera gärna en yoghurtsås till. Blanda t.ex. i citron och honung eller lite färska örter.



Granatäpple innehåller höga halter av polyfenoler och ellaginsyra, ämnen som är kända för att ha en skyddande effekt på bland annat celler. Granatäpple är en av naturens starkaste antioxidant som stärker vår hälsa och motståndskraft.  

Broccoli är supermatens höjdare och bör ätas ett par gånger i veckan. Den rensar kroppen från gifter, reparerar skador som orsakats av UV-ljuset, skyddar cellerna från magsårsbakterien, innehåller massa kalcium som är bra för skelettet, bra för ögat och synen och sägs ha det bästa skyddet att motverka cancer och andra sjukdomar. Ät den gärna rå eller ånga den al dente för bästa upptaget av näringen.

Ruccola är en mörkgrön bladgrönsak. Dessa är fyllda med vitaminer och antioxidanter (bl.a. fytokemikalier=färgpigment) som skyddar kroppen mot skadliga ämnen. Dessutom smakar ruccola riktigt gott:-)

/Jo

Billigaste Gojibären...

...på svenska nätsidor just nu verkar faktiskt finnas på http://www.superfoods.se/  - 125 g för 29 kr! Det är ett riktigt fantastiskt pris!!

Även brittiska www.go-goji.co.uk har väldigt billiga gojibär! De skickar overseas.

Så handla och käka på!

/Jo

Gröttips - Havre & Quinoa!



Min söndagsfrukost idag blev gröt av den här goda och ekologiska blandningen av havre och quinoa!

Koka upp gröten enligt traditionell havregrynsgröt - 1 dl gryn och 2,5 dl vatten samt en nypa salt. Jag tillsätter ofta också en nypa av kanel och kardemumma. Till gröten hade jag idag skivad banan och lättmjölk. En bra start på dagen!

Quinoa är ett frö som växer i Sydamerika. Det är rikt på fullvärdigt protein, nyttigt omättat fett och kostfiber. Fröet finns i färgrna vitt, svart och rött. I denna grynblandning är det vitt. Quinoa är fritt från gluten och passar också bra som alternativ till ris, pasta och som ingrediens i sallader, soppor och röror.

Dagen fortsätter..... dags för promenad i solen!

/Jo


Gojibars!



Gojibars - 8-10 st - ett fantastiskt bra mellanmål!



Ingredienser:
2 dl havregryn

1 dl hackade valnötter

0,5 dl hackade mandlar och solrosfrön

1 dl gojibär (torkade gojibär -  och dessa går självklart att byta ut mot russin om du vill)

en pytteliten nypa salt

2 msk ren lönnsirap

6-7 msk lättkesella

ev. choklad 70 %

*****Vill du göra barsen lite lyxigare så kan du hacka i lite mörk choklad eller doppa dem i mörk choklad, t.ex Lindts Madagaskar 70 % med vanilj!

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om ordentligt. Häll sedan i lönnsirap och därefter kesellan - blanda väl till en massa. Forma 8-10 små bars med händerna, platta till dem lite och lägg dem sedan på en plåt med bakpapper. Grädda barsen under 90 minuter i ugn på ca 110 grader. Låt dem svalna och förvara dem sedan i en glasburk eller i folie/smörgåspapper. Hållbarheten är ca två veckor. Njut av en bar som mellanmål!




Lönnsirap: ett fruktsocker som är mycket bättre sötningsmedelsalternativ än socker och kemiska sötingsmedel, innehåller en hel del mineraler.


Gojibär:
kallas för "happy berry" och är rika på mineraler, vitaminer, karotener och antioxidanter. Är bra för ögonen och kan minska kolesterolhalten i blodet m.m. - läs mer om dessa i tidigare artikel om Gojibär!


Valnötter:
innehåller melatonin som förbättrar sömnen samt är en riktigt kraftig antioxidant som skyddar mot cancer och ålderssjukdomar. Innehåller också omega-3 fettsyror

Solrosfrön: innehåller hög andel av nyttiga fleromättade fettsyror och är rika på E-vitamin som ger fin hud.

Mandlar: speciellt rika på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer.

Havregryn: stimulerar matsmältningen och innehåller bra enkelomättade fettsyror samt vitaminer och mineraler, framförallt B-vitaminer och järn. Håller även blodsockret på en bra nivå.

Lättkesella: görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med grädde. Både lättkesella (1 % fett) och kesella (10 % fett) är rena produkter utan tillsatser och innehåller mycket protein (13 %), mycket mer än t.ex. yoghurt.


/Jo


RSS 2.0