Frukosttips - marinerade bär och yoghurt



Bär med grekisk yoghurt och kryddor

På kvällen förbereder jag morgondagens frukost. Innan jag går och lägger mig tar jag fram en skål och fyller med de frusna bär jag är sugen på, oftast hallon, jordgubbar, blåbär eller björnbär. Jag lägger också i en tsk gojibär (de blir mjuka och lite godare) och kryddar med kanel och kardemumma. Sen tar jag om plast och låter skålen stå framme i köket över natten. På sommaren fungerar ju färska bär fantastiskt bra, de behöver inte marineras:-)...

På morgonen har jag marinerade bär färdiga till frukost! Jag tillsätter grekisk yoghurt bredvid bärblandningen och häller över krossade linfrön och hampafrön (Renée Voltaires - de är bra för minnet och hjärnan i allmänhet, man blir smart av dem:-)) på yoghurten!

Till min bäryoghurt dricker jag mitt rooibos med skummad mjölk som vanligt! Mums!

/Jo


Johannas snabba Broccolisoppa!

 


Ikväll hade jag det lite tråkigt och var även lite rastlös, hade ingen direkt aptit och väntade mest på att "Stjärnor på is" skulle börja på TV...
Men helt plötsligt kommer jag på att jag ska göra broccolisoppa! Kreativiteten vaknar! Jag har alltid broccoli hemma så jag plockade fram lite bra grejor och satte igång:-)...

Broccoli är en fantastisk grönsak.... vi borde äta mycket mer av den än vad vi i allmänhet gör! Den är supermat  - nyttig, god, skyddar hjärtat och skelettet, är bra vid graviditet för att utveckla fostrets nervsystem, reparerar huden, skyddar ögats lins, skyddar mot magsår och hämmar skadliga inflammationer i kroppen (sådana som kan ge upphov till cancerceller m.m. ). Dessutom är broccoli superbra för att rena och avgifta kroppen på slaggprodukter och ämnen som vår kropp inte behöver. Min källa till ovanstående info är boken "Supermat" av den leg. läkaren Helena Nyblom - en jättefin bok som jag köpte för presentkortet jag fick av mina gudföräldrar, dvs. moster och morbror, i födelsedagspresent.

Något jag går och väntar på är att broccoligroddar ska komma till våra matbutiker. De är goda att ha i sallader m.m. Jag råkade få tag i sådana för ett par år sedan men inte sett till dem därefter... de är verkligen supermat - koncentrerad broccoli:-)

Broccolisoppa à la Johanna

Ingredienser - 2 portioner:

2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor delade på mitten
1 gul lök
500 g broccoli
2 msk lantbuljong el. grönsaksfond
5 dl vatten
1 dl grädde

Fräs vitlöksklyftorna och den grovhackade löken på låg värme i olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt sedan boccolin, efter att du sköljt av den och delat den i bitar. Tillsätt vatten (gärna redan uppkokat vatten i en vattenkokare) och buljongen och koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Använd sedan en stavmixer för att mixa soppan slät. Tillsätt därefter 1 dl grädde och låt soppan koka upp. Servera soppan direkt med lite riven parmesanost och en klick creme fraiche.

Trevlig kväll!

/Jo

Våga prova TOFU



Tofu är en färskostliknande produkt som är gjord av sojabönor. Den används ofta som ersättning för mjölkprodukter i produkter för veganer, mjölkallergiker eller laktosintoleranta. I och med den neutrala smaken kan den smaksättas och användas till många olika saker i köket, exempelvis glass, köttimitation, vegetarisk ost, etc. Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu och mjuk tofu. Tofu tillverkades först i Kina, men har spridits med den buddhistiska vegetariska kosthållningen. Tofu ses nog ofta som just ett alternativ till kött men enligt mig, som äter en blandkost, och således även mycket vegetariskt, är den en ytterligare proteinkälla som ger variation i kosten. Många vana köttätare skulle må nog må bra av lite tofu ibland:-).

Tofu är ett hälsosamt livsmedel, fritt från kolestorol, med lågt kaloriinnehåll, bra fetter, lågt kolhydratvärde samt mycket protein, magnesium och kalcium. Brist på magnesium yttrar sig hos vissa personer i form av huvudvärk (migrän) eller kramp i benen. Kalcium behövs för vår benmassa, särskilt under uppväxten men även regelbundet under livet. Kalcium sägs också bidra till en ökad ämnesomsättning (energiförbrukning) i kroppen. Tofu finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, men också i asiatiska livsmedelsbutiker.

Jag tycker tofu är jättegott och använder själv den mycket i soppor, wok och grytor, särskilt tillsammans med kokosmjölk och med olika kryddblandningar som vitlök, chilli, ingefära, koriander och curry. Tofu är även gott i sallader och med quinoa. Kombinera gärna tofun med svamp, pumpa, broccoli och blomkål

Jag använder både hård tofu, som jag tärnar, och tofu som är friterad. Trots den lätta friteringen så är det en hälsosam produkt sett ur olika aspekter. Den friterade tofun är också den du hittar till sushi. Inari brukar den kallas i det sammanhanget. Tofun kan även marineras i t.ex. soja. 


Under hösten kommer det bl.a. att dyka upp inlägg om Ayur Veda, en mycket spännande gammal indisk lära om sambandet mellan mat, kropp och hälsa, men också lite om G.I. samt goda recept:-). Så titta gärna in snart igen!

Njut av hösten!
/Jo

RSS 2.0