Våga prova TOFUTofu är en färskostliknande produkt som är gjord av sojabönor. Den används ofta som ersättning för mjölkprodukter i produkter för veganer, mjölkallergiker eller laktosintoleranta. I och med den neutrala smaken kan den smaksättas och användas till många olika saker i köket, exempelvis glass, köttimitation, vegetarisk ost, etc. Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu och mjuk tofu. Tofu tillverkades först i Kina, men har spridits med den buddhistiska vegetariska kosthållningen. Tofu ses nog ofta som just ett alternativ till kött men enligt mig, som äter en blandkost, och således även mycket vegetariskt, är den en ytterligare proteinkälla som ger variation i kosten. Många vana köttätare skulle må nog må bra av lite tofu ibland:-).

Tofu är ett hälsosamt livsmedel, fritt från kolestorol, med lågt kaloriinnehåll, bra fetter, lågt kolhydratvärde samt mycket protein, magnesium och kalcium. Brist på magnesium yttrar sig hos vissa personer i form av huvudvärk (migrän) eller kramp i benen. Kalcium behövs för vår benmassa, särskilt under uppväxten men även regelbundet under livet. Kalcium sägs också bidra till en ökad ämnesomsättning (energiförbrukning) i kroppen. Tofu finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, men också i asiatiska livsmedelsbutiker.

Jag tycker tofu är jättegott och använder själv den mycket i soppor, wok och grytor, särskilt tillsammans med kokosmjölk och med olika kryddblandningar som vitlök, chilli, ingefära, koriander och curry. Tofu är även gott i sallader och med quinoa. Kombinera gärna tofun med svamp, pumpa, broccoli och blomkål

Jag använder både hård tofu, som jag tärnar, och tofu som är friterad. Trots den lätta friteringen så är det en hälsosam produkt sett ur olika aspekter. Den friterade tofun är också den du hittar till sushi. Inari brukar den kallas i det sammanhanget. Tofun kan även marineras i t.ex. soja. 


Under hösten kommer det bl.a. att dyka upp inlägg om Ayur Veda, en mycket spännande gammal indisk lära om sambandet mellan mat, kropp och hälsa, men också lite om G.I. samt goda recept:-). Så titta gärna in snart igen!

Njut av hösten!
/Jo

Kommentarer
Postat av: Kristina

Var pa en vegetarisk restaurang igar och at en ayurveda tallrik, mycket gott. Där var bla tofu, ocksa det smakade bra! Ser framemot fler recept under hösten pa din fina blogg!

Kram Kristina

2008-10-12 @ 11:44:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0