Johannas Blåbärspaj



Johannas blåbärspaj

Ingredienser:

Ugn på 220 grader!

1 dl malda havregryn (bra alternativ om man vill minska på vetet i bröd och bakning, använd en mixer eller matberedare)
1,5 dl havregryn
1 dl dinkelsikt
1 dl fullkornsdinkel
2,5 msk råsocker
2,5 msk socker
1 tsk vaniljsocker
175 g rumstempererat smör

1/2-1 tsk malen kardemumma,
efter önskad smak

400 g blåbär
1 msk potatismjöl
2 msk råsocker



Blanda smör, mjöl, havre, socker, råsocker och vaniljsocker i en skål tills det blir en fin smuldeg.

Blanda frysta blåbär med potatismjöl, kardemumma och råsocker i en annan skål. Smöra en pajform och häll i blåbärsblandningen. Därefter fördelas smuldegen jämnt över blåbären och pajen bakas sedan i 220 grader i ca 25-30 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med en god vaniljglass eller lite grädde smaksatt med vaniljstång eller vaniljsocker.


/Jo


Johannas Festliga Räkmacka




Festlig räkmacka


Ingredienser för två mackor:

300 g räkor med skal
(om frysta så snabbtina dem i kallt vatten, 15-30 min, istället för att tina dem långsamt, godare så enligt experter)
1 avokado 
2 ägg
2 skivor gott surdegsbröd
2-3 msk majonäs
(utan tillsatser)
1/2 liten pressad vitlök


Blanda vitlök med majonäsen (eller använd hemmagjord eller köpt aioli), koka och skiva äggen, skiva avokadon, skala räkorna.......

Rosta brödskivorna i brödrost och bred sedan en del av vitlöksmajonäsen på mackorna. Därefter fördelar du ägg över mackan och ovanpå lite mer av vitlöksmajonäsen (bra klister:-))... Sedan lägger du avokadon längs kanten och sist räkorna innanför avokadon! Toppa med lite citron om du vill!

Smaklig macka!

/Jo

Sötpotatissoppa med kyckling



Sötpotatissoppa med kyckling


Ingredienser för ca 6 portioner:


1,2 kg sötpotatis
1 msk olja
3 msk strimlad ingefära
1 msk malen spiskummin
3 st hackade röda chillifrukter
3 stjälkar citrongräs, de nedre delarna används
7,5 dl grönsaksbuljong
7,5 dl kokosmjölk
1 msk råsocker
700 g kycklingfiléer (4 filéer)
olja
1,5 dl hackad koriander
parmesanost

Lägg skalad och tärnad sötpotatis i en kastrull med kokande vatten och koka 5-10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Låt rinna av och ställ åt sidan. Spara ev. lite av kokvattnet till buljongen. 

Hetta upp olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt strimlad ingefära (använd potatisskalaren), spiskummin, hackade chilifrukter och citrongräs och fräs i 3 minuter. Plocka sen ur citrongrästjälkarna.

Lägg sötpotatisen och kryddblandningen i en matberedare/mixer och kör tillsammans med lite av buljongen till en puré alt använd en stavmixer direkt i kastrullen.

Häll sötpotatisblandningen i en kastrull på medelstark värme. Tillsätt buljongen, kokosmjölken och råsocker - rör om tills soppan är ordentligt varm.

Strimla kycklingfléerna, salta och peppra. Stek sedan i olja i en panna så de får fin stekyta. Låt dem därefter koka klart i soppan. Blanda ner koriander och servera soppan med parmesan och ev lite mer salt om ni tycker det behövs.

Receptet är till stor del hämtat från http://www.tasteline.com/, jag har lagt till kyckling och parmesan! Tasteline är ett mycket bra verktyg för inspiration och recept i vardagen! Rekommenderar varmt deras site.


Om sötpotatis: Sötpotatisen tillhör egentligen inte den vanliga potatisfamiljen utan tillhör en annan botanisk familj och har sitt ursprung i Sydamerika. Den är oftast gul-orange i köttet och har en söt smak som påminner om pumpa/jams. Den går bra att både ugnsbaka och koka. Smaken framhävs ännu mer av honung, socker eller citron. Sötpotatien innehåller mycket vitaminer, bl.a. betakaroten, B1, B5, C, E och Kalium. Skt betakaroten, som också finns i morot ,har stor effekt i kroppen när det gäller att förebygga vissa cancerformer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Om kokosmjölk: Visserligen är kokosfettet mättat fett, dock är rent kokosfett av en annan sammansättning än annat mättat fett (korta och medellånga kolkedjor istället för långa). Det är förklaringen till att det istället har en positiv effekt på kroppen. Kroppen bryter alltså ner kokosfettet på ett bättre sätt än vad den gör med andra mättade fetter.


/Jo


RSS 2.0