Johannas gräddiga fisksoppa med tomat, vin, selleri, fänkål, chilli och saffran...m.m...





Min egenpåhittade fisksoppa, inspirerad av Restaurang Grodans (på Grev Turegatan i Stockholm) goda fisksoppa...

Fräs följande i lite olja, i en stor kastrull (minst 5 liter) tills det blir mjukt.

2 st grovhackade gula lökar
1/2 rotselleri, skalad (lättast att skära av skalet) och grovtärnad
2 tsk fänkålsfrön
1/2-3/4 grovhackad färsk röd chilli
1 dryg tsk cayennepeppar (torkad)
ett paket saffran
lite peppar

Flytta sedan kastrullen bort från plattan och mixa hela blandningen med en stavmixer direkt i kastrullen till en nästan puré...

Tillsätt sedan följande och låt koka upp och sedan sjuda i ca en timme. Tiden går dock att korta ner om man behöver... men en halv timme rekommenderas i alla fall.
5 dl passerade tomater
en halv konservburk med hela plommontomater
5 dl vitt vin
2-3 msk hummerfond
1-1,2 liter vatten (koka upp i vattenkokare och häll i)
2 msk tomatpuré
en nypa socker
ev salt

OBS! KOM IHÅG ATT SMAKA AV!

Tillsätt sedan följande och låt koka upp och sedan sjuda i 15-20 minuter elelr tills morot och stjälksellerin är lagom mjuk.

1 morot, delad på mitten och hackad i knappt en halv cm stora bitar
4 st selleristjälkar (stjälkselleri/blekselleri), hackad i knappt en halv cm stora bitar ca
3 dl crème fraiche (om du vill ha en smalare soppa bara minska på grädden och crème fraichen)
3 dl grädde


Red ev. av soppan med lite maizena om du vill ha den tjockare.
Hit går att förbereda t.ex. dagen innan..........

Tillsätt sist, nga minuter innan servering, fisken (både färsk och fryst fisk fungerar bra i soppa)... Du kan själv variera med olika typer av fisk också, här är ett exempel...
600 g lax, i stora tärningar
300 g torskrygg, i stora tärningar
300 g sej

Garnera soppan med färska räkor (totalt ca 200 g) och lite persilja!
Servera med aioli, krutonger och ett gott surdegsbröd.

Smaklig soppstund!
/Jo

Salads and Smoothies i Malmö



 Denna bar har fullkomligt löst mina lunchproblem och jag är så glad att jag slipper undan Willy's sunkiga sallader.

Vill varmt rekommendera den nystartade och fantastiska sallads- och smoothiebaren på Kalendegatan i Malmö. Ett extra plus är att den har öppet 7-19 så att jag redan på väg till jobbet, de dagar jag äter inne på arbetsplatsen (sallad pga att det oftast är en bra sammansatt och näringsrik måltid samtidigt som jag gärna vill slippa göra i ordning lunchmaten hemma, släpa med och på plats värma maten och trixa i jobbköket - bekvämlighet således), kan handla med mig dagens lunch:-). Super! Det är också roligt att själv få möjligheten att välja vad som ska vara i dagens sallad samtidigt som det är matigt och prisvärt, 55-59 kr. De har bra råvaror, goda smakkombinationer och mycket att välja bland. Ett tips om det känns kallt att äta sallad till lunch under kallare årstid är att dricka varmt vatten eller te till.


/Jo

Varmt citronvatten och färska juicer



Jag vill än en gång slå ett slag för varmt citronvatten som det första du får i dig på morgonen! Det är bra för matsmältningen och rensar kroppen. Vänta sedan helst en halv timme innan du äter frukost. Citronen är sur men har trots detta ett basiskt ph-värde. Tvärt om vad man kan tro alltså. Citron innehåller massor av C-vitamin och har anticeptiska egenskaper samt sägs vara bra för att balansera saltsyreproduktionen i magen. Bra för magen helt enkelt. Förhindrar problem med magsäck, svullnad, magmunnen och magsäcken m.m. 

Idag har jag äntligen fått fram min juicer igen sedan flytten... har inte varit sugen på juice senaste halvåret men nu med hösten kom suget:-). Det blev alltså en detoxfrukost idag - en morotsjuice med ingefära och äpple, och en sellerijuice med citron och äpple. Mycket gott och närande inbillar jag mig! Till lunch blev det goda äggmackor på surdegsbröd och te - chairooibos så klart, NKs goda variant blev det idag. Två chokladbitar till teet var inte heller dumt.


/Jo




 

RSS 2.0