Johannas gräddiga fisksoppa med tomat, vin, selleri, fänkål, chilli och saffran...m.m...





Min egenpåhittade fisksoppa, inspirerad av Restaurang Grodans (på Grev Turegatan i Stockholm) goda fisksoppa...

Fräs följande i lite olja, i en stor kastrull (minst 5 liter) tills det blir mjukt.

2 st grovhackade gula lökar
1/2 rotselleri, skalad (lättast att skära av skalet) och grovtärnad
2 tsk fänkålsfrön
1/2-3/4 grovhackad färsk röd chilli
1 dryg tsk cayennepeppar (torkad)
ett paket saffran
lite peppar

Flytta sedan kastrullen bort från plattan och mixa hela blandningen med en stavmixer direkt i kastrullen till en nästan puré...

Tillsätt sedan följande och låt koka upp och sedan sjuda i ca en timme. Tiden går dock att korta ner om man behöver... men en halv timme rekommenderas i alla fall.
5 dl passerade tomater
en halv konservburk med hela plommontomater
5 dl vitt vin
2-3 msk hummerfond
1-1,2 liter vatten (koka upp i vattenkokare och häll i)
2 msk tomatpuré
en nypa socker
ev salt

OBS! KOM IHÅG ATT SMAKA AV!

Tillsätt sedan följande och låt koka upp och sedan sjuda i 15-20 minuter elelr tills morot och stjälksellerin är lagom mjuk.

1 morot, delad på mitten och hackad i knappt en halv cm stora bitar
4 st selleristjälkar (stjälkselleri/blekselleri), hackad i knappt en halv cm stora bitar ca
3 dl crème fraiche (om du vill ha en smalare soppa bara minska på grädden och crème fraichen)
3 dl grädde


Red ev. av soppan med lite maizena om du vill ha den tjockare.
Hit går att förbereda t.ex. dagen innan..........

Tillsätt sist, nga minuter innan servering, fisken (både färsk och fryst fisk fungerar bra i soppa)... Du kan själv variera med olika typer av fisk också, här är ett exempel...
600 g lax, i stora tärningar
300 g torskrygg, i stora tärningar
300 g sej

Garnera soppan med färska räkor (totalt ca 200 g) och lite persilja!
Servera med aioli, krutonger och ett gott surdegsbröd.

Smaklig soppstund!
/Jo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0