Fiskgratäng á la min favorit Jamie


Jamie i egen hög person


Det här receptet har efterfrågats flera gånger av min vän Linda C och gratängen är känd för att vara gräddig:-) men väldigt god! Många har fått smaka denna hemma hos mig genom åren.

Jamie är inte direkt känd för att ha exakta recept, utan det är mycket en näve hit och en näve dit:-), men så är det med matlagning, det behöver inte vara exakt och det allra viktigaste är att SMAKA AV! Så gör det ofta! Att inte ha helt exakta recept gör det enklare för receptmakaren att förmedla sitt recept, eller så känner jag själv iallafall och för den som ska använda receptet innebär det en utveckling av den personens kreativitet:-), en win-win-situation alltså!

Fiskgratäng - 6 portioner

Ingredienser: 

5 stora potatisar (eller flera lite mindre), skalade och tärnade i bitar om 2,5 cm
lite salt och nymald svartpeppar
2 ägg
2 stora nävar färsk spenat
1 gul lök, finhackad
1 morot, halverad och finhackad
god olivolja
ca 3 dl vispgrädde:-) Gräddigt!!!!! Självklart kan man byta ut till något med mindre fett i, eller lyxa just idag!
2 stora nävar lagrad cheddar eller parmesan (jag brukar använda cheddar)
saft av en citron
1 rågad tsk engelsk senap (eller fransk - det har funkat för mig)
en rejäl näve slätbladig persilja, finhackad
500 g färsk vit fisk, så som kolja- eller torskfilé, skuren i remsor
mald muskotnöt om man vill

Ugnen på 230 grader ca!

Lägg potatisen i kokande saltat vatten och låt den koka i 2 minuter. Lägg försiktigt i de hela äggen och koka dem i 8 minuter tills de är hårdkokta. Vid det laget är potatisen kokt. Under tiden ångar du spenaten i ett durkslag ovanpå potatiskastrullen. Det tar bara någon minut. När spenaten är klar tar du bort den från durkslaget och kramar ur all resterande vätska. Låt sedan potatisen rinna av i durkslaget. Ta upp äggen, skölj dem under kallt vatten, skala dem och dela dem i fyra delar. Ställ åt sidan.

Stek löken och moroten i en kastrull med lite olja i några minuter, tillsätt grädden och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och lägg i ost, citronsaft, senap och persilja. Lägg spenat, fisk och ägg i en ugnsfast form och blanda. Häll över den gräddiga grönsakssåsen. Mosa den kokta avrunna potatisen och tillsätt lite olivolja, salt och peppar... och eventuellt lite muskotnöt. Ta inte för mycket bara!!! Lägg moset ovanpå fisken. Behöver inte vara särskilt snyggt, ska se hemlagat ut!

Ställ formen i ugnen i ca 30 minuter tills potatisen fått fin färg och fisken är tillagad. Jamie har mer engelska serveringstips så som ketchup, vita bönor i tomatsås m.m. men jag rekommenderar snarare att servera gratängen med lite grönsallad, tomater, ärtor av något slag eller liknande!

Bon app!

/Jo

#1 - - Linda Clarin:

Mums, minns hur god fiskgratängen var när du bjöd på den!

Kram Linda