Lindas & Johannas Linssoppa


Linda och jag hade inte full koll på exakta mått när vi kom på denna väldigt goda soppa - men det är inte så himla noga - det viktiga är att få med ingredienserna och att smaka av ofta för att se vad ens smaklökar tycker:-)

Linssoppa - ca 6 portioner (i alla fall åt vi två portioner var samma dag och ytterligare en var dagen efter)

2 st gula lökar - hackade
2 klyftor vitlök - pressade
800 g krossade tomater
2 lagerblad
1 krm torkad fänkål
2 tärningar grönsaksbuljong
ca 1/2 - 1 tsk malen koriander
gul curry efter smak (Mkt är gott tycker jag:-)
Lite gurkmeja för fin färg!
1/2 - 1 tsk spiskummin - eller efter smak. Väldigt god krydda!
1,5 dl vitt vin
vatten - häll på efter önskad konsistens - ca 1 liter kanske.....men ta lite i taget ...
3 kartonger med linser - gröna och röda blandat - a 380 gram (inkl vattenvikten men det hälls ju av)
färsk koriander till garnering

Börja med att fräsa löken och vitlöken i olivolja och blanda i fänkål, koriander, lite curry, en nypa gurkmeja och spiskummin (hellre lite än mkt till en början - du kan ju alltid krydda mer sen!)... häll sedan på krossade tomaterna, lagerbladen och grönsaksbuljongen samt vinet. låt sjuda 10 min ca. Häll sedan på vattnet och låt koka upp. Tillsätt linserna och låt det puttra en liten stund. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor!

Servera i djupa skålar med färsk koriander på toppen!
Ett gott surdegsbröd smakar bra till och kanske ett glas vin:-)

Förresten var vi också och åt lunch på Raw Food House i Malmö - www.rawfoodhouse.se - under påsken och jag kan berätta att vi gillade maten väldigt mycket och vi blev lagom mätta. Det råa linfrö-"brödet" smakade mycket bra och allt var riktigt fräscht med bra smakkombinationer! Dock kan man gärna skippa mandelmjölken till teet eller kaffet. Men stället rekommenderas varmt och den mysiga toaletten var verkligen unik:-)

Kram/Jo


RSS 2.0