Teatime

                       
Allmänt om TE:


Jag har varit på en trevlig helgutflykt i Cederberg, ett bergområde i norra Western Cape Province i Sydafrika, där jag på en ekologisk Rooibosfarm fick se hur rooibos växer och hur örtteet produceras. Rooibos (som också kallas rött te) är en baljväxt/ört som är grön och röd med små gula blommor när den blommar. Ingen särskilt vacker planta utan ser mest ut som spretigt ogräs:-), men den är ju precis som tebusken - Camellia sinensis - en fantastisk läkeväxt med massa antioxidanter.


Efter vatten är TE den vanligaste drycken i världen. Inte undra på det, den är god, lugnande, billig och hälsosam!


Hälsofördelarna med te och örtteer är många.

Tebladen från tebusken - Camellia sinensis - innehåller mer antioxidanter än vad många frukter, grönsaker och vin gör. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler. Fria radikaler är ämnen som startar reaktioner hos andra ämnen. Dessa är helt nödvändiga för oss, i en lagom dos. De vita blodkropparna använder sig av de fria radikalerna då de dödar främmande bakterier. Fria radikaler bildas normalt hela tiden bland annat vid ämnesomsättningen då syre omsätts, men också av tobak, mat, medicinering och stress. Som skydd mot dessa fria radikaler använder kroppen sig av antioxidanter. Antioxidanterna har en särskild förmåga att förhindra den skadliga oxidationsprocess som skapas av de fria radikalerna och på så sätt förhindra åldrande och sjukdomar. Det pågår en ständig kamp mellan fria radikaler och antioxidanter. Fria radikaler bildas och antioxidanter förbrukas. Brist på antioxidanter ger ett överskott av fria radikaler som kan vara orsak till fel i kroppen, till exempel cellförändringar och sjukdomar såsom hjärtsjukdomar och cancer.


Te från tebusken är rikt på en stark antioxidantkomponent som heter flavonoider. Flavonoider hindrar bl.a. det dåliga kolesterolet från att oxidera i blodet. Flavonoider har ett kort liv så det krävs därför regelbunden påfyllning för att få ut full hälsoeffekt. Te innehåller också antioxidanten polyfenol / tannins som också är både antiseptisk och renande. Både grönt te och örtteer innehåller C-vitamin. Ämnet ethylamine har hittats i både svart och grönt te. Ämnet reducerar skadliga ämnen i kroppen; virus, parasiter och kanske tumörer. Te har även antibakteriella, avgiftande (detox) och anticeptiska egenskaper.


Teplantan har sitt ursprung i den kinesiska läkekulturen och ses där som en medicinalväxt. Bl.a. innehåller te klorofyll som förutom att hjälpa vid dålig andedräkt också sägs motverka tumörer. Te innehåller också vitamin A genom betakaroten, samt följande vitaminer: B1, B2, B3, C, E, P, U, F samt fluor som stärker skelettet och tänderna. Även mineralerna mangan, kalium, kalcium, fosfor, koppar och zink återfinns i te. Förutom de ovan nämna hälsofördelarna (anticancerogena och eliminering av fria radikaler) sägs te blockera kolesterolbildningen, vara effektivt vid högt blodtryck, förhindra hjärtattacker och stroke samt diabetes, bakterier, virus, förgiftningar och allergier. Te från teplantan är också bra för blodcirkulationen i kroppen.


Statistik sägs visa att det totalt finns färre sjukdomsfall i Asien än i Europa och vissa vill sätta det i samband med tedrickandet. Dock är det många faktorer som spelar in vid sjukdom och det kan vara "farligt" att dra sådana slutsatser. Även faktorer så som "bra" mat och att i övrigt sköta om sin kropp psykiskt och fysiskt påverkar kroppen och kan förhindra sjukdomar. Vi får dock inse att det ibland inte finns någon för tillfället känd förklaring till varför vissa sjukdomar drabbar oss. Vi är olika känsliga och ibland har vi bara otur.


Observera att stora mängder te kan missfärga tänderna samt påverka kroppens upptag av järn.Olika typer av TE:


Svart te

Svart te framställs av bladen från teplantan Camellia sinensis som genomgår en jäsningsprocess, dvs. fermentering, där av den svarta färgen. Svart te odlas framförallt i Indien, Afrika och Sri Lanka. Det svarta teet krossas, rullas, jäses och torkas. Det svarta teets jäsningsprocess, och därmed mörkare färg, gör att hälsofördelarna i förhållande till Oolong te och grönt te är något lägre. Men generellt sätt är även svart te en stor hälsofördel. Svart te har den lägsta halten theanin och högsta halten koffein. Koffein är en centralstimulant som höjer blodcirkulationen, verkar urindrivande och förhöjer ämnesomsättningen.


Det vanligaste smaksatta svarta teet är Earl Grey. Det har namngetts i England efter Charles Grey. Han var en extremt populär brittisk premiärminister i början av 1800-talet som sägs ha fått receptet på teet av en kinesisk vän.  Teet smaksätts med bergamott - en fruktträd (limeträd) som växer i Italien och södra Frankrike. Bergamott har dokumenterats vara en mycket lugnande och antiseptisk frukt som också fungerar antidepressivt.

Av allt te som konsumeras i världen är 94 procent svart te!

  

Grönt te

Grönt te framställs av bladen från teplantan Camellia sinensis, precis som svart te, men genomgår inte någon jäsningsprocess utan ångas, där av den gröna färgen på bladen. Bladen behålls hela till och med ångningsprocessen, därefter torkas de. Teets egenskaper är därför andra än för det svarta teet. Bladen innehåller, på grund av avsaknaden av det svarta teets jäsningsprocess, en högre halt av antioxidanten epigalloctechin-3 gallate än de svarta tebladen. Grönt te odlas framförallt i östra Asien (Far East). Grönt te har den högsta halten theanin och lägsta halten koffein av de tre teerna från tebladen. Theanin är en aminosyra som minskar oro, verkar avslappnande och skyddar nervceller i hjärnan, sänker kortisolhalten i blodet (som bildas vid stress).


Grönt te sägs innehålla dubbelt så mycket antioxidanter som rött vin.


Av allt te som konsumeras i världen är endast fyra procent grönt te!


Oolong te

Oolong te framställs av bladen från teplantan Camellia sinensis, precis som svart te, men jäsningsprocessen avslutas tidigare än vid tillverkningen av svart te, när bladen endast är bruna. Teet har därför egenskaper från både det gröna och det svarta teet. Oolong te sägs, i större utsträckning än annat te, öka kroppens ämnesomsättning samt minska hudens negativa pigmentering till följd av fria radikaler.


Vitt te

Vitt te framställs av de unga blomknopparna, som skördas under en kort tid på våren, från teplantan Camellia sinensis och genomgår ingen jäsningsprocess alls. Teet är ljusare än te från tebladen och innehåller lägst halt koffein och högst halt theanin. Vitt te är minst processat av alla typer av te från teplantan och sägs därför innehålla en högre grad antioxidanter.


Vita teets härkomst dateras tillbaka till T´ang dynastin i Kina. Men då användes andra buskar för tillverkningen och teet hade en annan form och utseende. Vitt te kommer ifrån bergstrakterna i Fujian som så många andra teer.

Det vita teet är dyrare men väger mindre så mängden te blir ändå stor och du använder dessutom en mindre mängd till varje kopp.


Vitt te är personligen mitt favorit-te! Framförallt är det smaken som gör att jag tycker det är det godaste teet - det är ett milt te som sällan blir beskt. Dessutom är det ett vackert te och jag njuter av den lyx som det vita teet präglas av. Mitt absoluta favorit-te är det vita Lust och Fägring. Det är ett fantastiskt gott te!


Observera bilden i mitten som jag klippt in högst upp på sidan - det är vitt te med en hel knopp! Oerhört vackert! Dessutom rör bilden sig!

Rött te/Rooibos

Rooibos - Aspalathus linearis - är en buske som växer i Kapprovinsen i Sydafrika. Välj gärna ekologisk Rooibos! Rooibos, som vanligen också kallas rött te, är inte alls släkt med tebusken utan är en baljväxt/ört. Rooibos innehåller inget koffein, mycket antioxidanter och nästan inget theanin. Rooibos innehåller antioxidanter i form av polyfenoler samt den unika antioxidanten aspalathin.


Rooibos är mycket användbar dryck vid magbesvär och illamående men kan också vara bra vid sömnproblem. Dessutom kan Rooibos minska problem med kolik hos småbarn. Det finns också forskare som menar att det röda teet ger hälsoeffekter i form av att sakta ned åldrandeprocessen, och därmed förhindra bl.a. demens, och minska risken att få hjärtsjukdomar och vissa cancerformer, framförallt hudcancer och levercancer. Rooibos sägs också motverka allergier och hudirritationer samt öka immunförsvaret.


Teet får en röd-brun ton och en nötaktig och rostig smak. Teet kan drickas som det är eller tillsammans med kall eller varm mjölk. Rooibos finns i naturell smak eller smaksatt med t.ex. vanilj, citron, blåbär, svartvinbär, honung, fänkål etc.


Rooibos exporteras från Sydafrika framförallt till Tyskland, Japan, Holland och Kazakstan.


Rooibos - som vanligen är röd - finns även som grön Rooibos. Det gröna örtteet är inte processat/fermenterat och innehåller högre halt av antioxidanter (jämför med grönt te från teplantan).


Rooibos används också i hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter samt i mat. Det allra trendigaste är Rooibos som Espresso!


Själv föredrar jag att i en stor mugg hälla upp hälften kokande vatten, som jag låter teet dra i cirka fem minuter, och därefter koka upp mjölk till skum och hälla på hälften av det. Mums! Det blir något av ett substitut för varm choklad (som jag älskar men inte unnar mig varje dag)!


Jag gillar också att låta teet, utan mjölk, svalna och eventuellt smaksättas med citron eller apelsin och användas till iste. Jag blandar helt enkelt det avsvalnade teet med kallt vatten, is och eventuellt lite saft av någon citrusfrukt.


Honeybush

Honeybush är ett örtte som framställs av plantan Cyclopia som växer i Kapprovinsen i Sydafrika. Smaken påminner om Rooibos men är något sötare. Inga negativa hälsoeffekter har hittats i Honeybush te. Teet ska för optimala fördelar ligga i vattnet under tio minuter.


Honeybush är bra mot förstoppning, är väldigt lugnande och innehåller mycket antioxidanter samt innehåller ämnen som är positiva för personer med kroppsliga degenerativa förändringar till följd av livsstil. Teet är rikt på mineraler, särskilt kalcium, magnesium, zink och järn.


Övriga örtteer/infusioner

Övriga örtteer innehåller de hälsoeffekterna som tillskrivs den aktuella örten eller frukten. Örtteer är naturligt fria från koffein. Örtteer består av olika kryddor, växter eller vanliga frukter och bär. Det indiska chai teet är till exempel en blandning av olika kryddor som sägs ha läkande och stimulerande effekt (kardemumma, ingefära m.fl.).

Olika örter sägs vara bra för olika hälsotillstånd. Till exempel är örterna fänkål och pepparmint lugnande vid magproblem av olika slag medan andra örter anses ha uppiggande effekt m.m. Pepparmint kan dock försämra problem med magmunnen; halsbränna och bröstbränna.


Var observant på att inte överdricka vissa örtteer eftersom de är väldigt koncentrerade och kan ge allergiska reaktioner i vissa fall och hos vissa personer.
Te ska helst njutas av i lugn och ro samt gärna med goda vänner! Tedrickande är mycket mer än bara själva drycken! Det är också gott att servera scones eller annat gott bröd tillsammans med teet.  En av mina mysigaste testunder har jag haft med vänner i ett höstigt Riga bland de 70 tesorterna på "Apsara Tea house", liggandes bland alla deras kuddar och tittandes ut genom panoramafönsterna!


/Jo


.


DinkelmjölDinkel, ett sädesslag som även kallas spelt, är ett urvete som odlats sedan Stenåldern. Dinkel uppstod genom att vete hybridiserade med ett vildväxande gräs.  I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare. I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över. I dagens samhälle är vi mer näringsnedvetna och dinkelvetet är åter ute på marknaden! Dinkel är på grund av framställningen något dyrare än vanligt vete.Dinkelvetet innehåller en något högre halt näringsämnen än vanligt vete och även mer protein. Dinkel har också lägre GI än vanligt vete. Dinkel finns både som fullkorn och siktat mjöl. Dinkel finns även som hela korn samt som flingor, pasta samt mannagryn (jättegott!). Dinkel har en väldigt god nötaktig smak och har dessutom väldigt bra bakegenskaper och kan användas i alla recept istället för vanligt vetemjöl. Det går lika bra att baka matbröd, som bullar, pannkakor, kakor och muffins. Till skillnad från vad jag tidigare skrev i min kylskåpsartikel så används i stort sett samma mängd dinkel som vanligt vetemjöl. Du byter helt enkelt bara ut vetemjölet till dinkelmjöl. Självklart kan resutatet skilja sig något åt men i det väsentligaste påminner bakegenskaperna om varandra. Deg av dinkel är dock lite vekare, kladdigare och lite mjukare än vanlig vetedeg och ska vara så. Brödet m.m. blir saftigare än med vetemjöl! Degen trivs att jäsa ordentligt. Det går även bra att byta ut vanligt vetemjöl mot hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl. Prova dig fram! En deg bakad på dinkelvete kan jäsa länge utan att få en obehaglig jästsmak. Knåda gärna dinkeldegen något längre än vid användning av vanligt vetemjöl. Det tar något längre tid för dinkelmjöl att suga åt sig vätskan.


Många tror att dinkel är glutenfritt. Så är inte fallet. Dock är vetesorten mycket mer lättsmält för magen än annat vete.


Dinkelmjöl är också mer skonsamt för miljön eftersom det inte behöver användas lika mycket besprutningsmedel och konstgödsel. Odling av dinkel passar mycket bra för ekologiskt jordbruk./JoKällor 2008-04-06: http://www.saltakvarn.se/, http://www.finax.se/, http://www.labans.se/


RSS 2.0