Mina Mintbollar & Arraksbollar
Pepparmint eller pepparmynt är ett uppfriskande, starkt smakämne som utvinns ur växten pepparmynta.

Mintchoklad är en av mina stora favoriter och jag bakar ofta med det!


Ingredienser för 30-40 stycken bollar:


100 g rumstempererat smör

1,5 dl socker (1 dl socker är tillräckligt i mintbollarna om du inte vill att de ska bli väldigt söta - välj själv)

1 msk vaniljsocker

3 msk god kvalitetskakao

5 dl malda havregryn

3 msk vatten

150 g smält choklad (blanda 1/2 mörk (70%) och 1/2 Marabou mintchoklad // alternativt 2/3 mörk (70%) och 1/3 ljus choklad)

Pepparmintsolja (några kryddmått efter egen smak // alternativt Arrak (nga kryddmått) eller Punsch (Smaka av hur starkt du vill ha det))


Att doppa i:

150 g god mörk choklad // alternativt hälften Marabou mintchoklad och 1msk smör

200 g chokladströssel // alternativt kokos


Blanda först det mjuka smöret med socker ordentligt (använd en gaffel). Tillsätt sedan vaniljsocker, kakao och de malda havregrynen - blanda ihop ngt (ibland till en början lättast med händerna - rena sådana :-)). Häll sedan i vatten och blanda vidare. Tillsätt därefter smält choklad (ta ev. i lite i taget och smaka av så chokladsmaken är lagom - kan variera beroende på vilken choklad du använder) och blanda ihop till en massa. Gör sedan en liten grop i degen och häll i Mint // Punsch efter tycke och smak. Blanda ordentligt så att smaken fördelar sig. Smaka av!

Dela degen på hälften om och om igen tills degbitarna är så stora som det är tänkt att bollarna ska bli (lämpligast ca 2,5 cm i diameter). Rulla till bollar och lägg på tallrik. Ställ kallt i minst en timme, gärna längre.


Smält sedan, i vattenbad, en god choklad tillsammans med en klick smör. Doppa bollarna i chokladen - börja med en i taget. Använd två skedar.


Lägg den doppade bollen i en tallrik med strössel. Häll strössel ovanpå och putta/rulla bollen mycket försiktigt tills den är helt täckt. Lägg den på en ny tallrik - låt det vara lite utrymme mellan varje boll. Ställ sedan åter kallt i minst en timme. Ta fram bollarna i rumstemperatur innan de skall ätas. Förvara gärna bollarna i en glasburk med lock i rumstemperatur. De kan även frysas.


Om du skulle vilja använda mörkare och mindre söt mintchoklad rekommenderar jag Lindt Mint.

Använd helst ekologiska varor!


Bon Appetit!


Moster Anitas ÄppelcheesecakeMoster Anitas Äppelcheececake:

Botten:

2 msk råsocker

75 g smält smör

15 st digestivekex

--> Blanda allt i en skål och tryck sedan ut i en rund form med avtagbar botten. Ställ sedan i kylskåp.

Fyllning 1:

4 äpplen - skala och skär i mycket, mycket tunna klyftor

4 msk råsocker

1 msk kanel - ev. lite extra

25 g smör

--> Smält smöret i en stekpanna och tillsätt sedan äppleklyftorna samt råsocker och kanel. Låt äpplena fräsa riktigt mjuka på medelvärme.

--> När äppelblandningen är klar, tag fram formen från kylskåpet och häll blandningen ovanpå bottnen. Ställ sedan formen i kylskåpet igen.

Fyllning 2:

2 dl vispgrädde

2 msk råsocker

2 tsk äkta vaniljsocker

--> Vispa alltihop till tjockt vispad grädde

--> Tillsätt sedan, med försiktiga rörelser, 1 burk naturell kesella 10% i gräddblandningen.


Tag än en gång ut formen från kylskåpet och häll gräddsmeten över äppellagret.


Ställ sedan cheesecaken kallt i kylskåp (eller frys) flera timmar (helst över natten). Pudra ev. över lite kanel innan servering!


Ett tips är faktiskt att frysa in cheesecaken en gång innan den ska ätas (tina den i rumstemperatur eller i kylskåpet) för den blir fastare och trillar inte sönder lika lätt. Men även om den trillar sönder så är den jättegod:-)!Bon Apetit!


Lax glaserad med cashewnötter och vitlökLAX (eg. salmo salar:-))
är otroligt gott tycker jag! Lax passar mycket bra både till fest och till vardags.Lax en väldigt bra proteinkälla och den innehåller, precis som annan fet fisk, såsom makrill och sill, hög halt av den goda fettsyran Omega-3. Vildfångad fisk har en naturligt hög halt av omega-3 medan halten omega-3 i odlad fisk beror på vilket foder de får. Omega-3 är bra för att förebygga sjukdomar i hjärta och kärl samt kan även sänka blodtrycket och öka blodcirkulationen. Dessutom ger fet fisk (omega-3 och D-vitamin) skydd mot njurcancer och Omega-3 är även viktigt för att hjärnan ska utvecklas samt hålla sig i god form. Den allmänna rekommendationen är att äta fet fisk åtminstone ett par gånger i veckan. Gravida samt andra kvinnor i fertil ålder bör, enligt Livsmedelsverkets rekommendation, endast äta Östersjölaxen samt lax från Vänern och Vättern en gång per månad på grund av miljöföroreningar.


Här kommer ett recept på god lax! Receptet kommer ursprungligen från en av böckerna från "Allt om mat" som min vän Ulrika bjöd mig på. Jag tyckte det var så jättegott! Jag har sedan, såsom jag så ofta gör, ändrat receptet lite under åren... Voila!Lax glaserad med cashewnötter och vitlök:

(4 port)

Lägg 4 laxfiléer (ca 150 g styck) - färska (om skinn på ena sidan så lägg skinnet nedåt) eller tinade frysta - i en ugnssäker form. Salta alla laxfiléerna med totalt 1,5 tsk salt och låt stå, gärna en timme för att bli riktigt saftiga och goda.

Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda följande ingredienser i en skål:

75 g cashewnötter (saltade eller osaltade beroende på hur mkt salt du gillar:)... tänk på att fisken redan saltats - hacka dem grovt)

1-2 vitlöksklyftor (helst hackade men funkar bra att pressa också)

2 msk rumsvarmt smör / flytande smör

3 msk sweetchillisås

1 tsk rivet limeskal (citron går också bra)


Täck laxen med nötblandningen och stek i ugnen ca 15 min för rosa kärna och 24 min för genomstekt.
Eventuellt - för att få ett knaprigt nöttäcke - ta ut laxen när du är nöjd med den och höj temperaturen på ugnen till 250 grader. När temperaturen uppnåtts sätt in laxen igen under 1-2 minuter.


Servera laxen med t.ex. couscous eller bulgur och sockerärtor frästa i olivolja. Det är också gott att ha en klick grekisk yoghurt till.


Bon Apetit!


EKOLOGI

EU-logotyp för ekologisk produktion


I Sverige och i flera andra länder har jag, såsom säkert många andra, noterat en förvandling inom handeln från "eko" i DDR-Sverige:-), dvs. ungefär på 80- och 90-talet, när ordet innebar att en vara var ekonomisk fördelaktig, till "eko" av idag, nämligen att en vara är ekologiskt odlad. Coolt att det blivit så :-).


Min vän samt kollega Linda tyckte för ett och ett halvt år sedan att jag var dålig på att bry mig om miljön. Särskilt tänkte hon på mina folieformar som jag förvarade lunchen i och kastade varje dag. Jag skämdes så klart när hon påpekade det men tyckte det var så praktiskt. Jag hade i och för sig länge funderat på hur bra det kan vara att förvara maten i folieform. Då tänkte jag särskilt på de ämnen från folien som jag själv kanske får i mig genom förvaringen. Antagligen inte särskilt hälsosamt. Men samtidigt undrade jag om plast är bättre? Jag läste lite om det men har egentligen inte hittat något bra svar (får återkomma om det...). Jag bestämde mig dock för att övergå till mjuka plastlådor och återanvända dessa. Jag kände att jag i och med det valet gjorde en insats både för miljön och mig själv. Dessutom gjorde jag Linda väldigt stolt!


Det som personligen inspirerar mig mest med ekologiska varor är att jag får i mig naturliga och "rena" livsmedel utan onödiga tillsatser och bekämpningsmedel som förgiftar min kropp. Jag ser det dock som en fantastisk bieffekt att både djur och natur får må bättre. Allt liv på jorden är en del av kretsloppet. Helt enkelt är det som är mest hälsosamt för oss människor oftast också det bästa för djuren och naturen. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av vilda fåglar och det nära utrotandet av vissa arter av fjärilar, grodor och vilda däggdjur. En tankeställare!


Det finns flera anledningar till att handla ekologiskt. En av dem är att ekologiska varor inte innehåller lika stor mängd av nitrat (ett ämne som kan vara skadligt för människan. Forskarna är ännu inte helt eniga. Eftersom vi sannolikt får i oss för mycket av ämnet är det, enligt svenska livsmedelsverket, önskvärt att minska intagsmängden av det) som icke-ekologiska samt att det har konstaterats att ekologiska varor innehåller större mängd vitaminer (särskilt vitamin C), mineraler (särskilt kalcium, magnesium, krom och järn), antioxidanter och enzymer. I Sverige är över 300 tillsatser tillåtna att använda. Av dessa är många mer eller mindre livsfarliga och kan orsaka hjärtsjukdomar, benskörhet, migrän och hyperaktivitet m.m. Ekologisk mat har aldrig producerat ett fall av galna kosjukan och innehåller inga syntetiska ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande och allergiframkallande. Ekologisk märkning, såsom svenska KRAV, tillåter bara ett fåtal av de tillåtna tillsatserna, ca 25 stycken. Den ekologiska jordbrukaren får inte använda varken konstgödsel eller bekämpningsmedel. Att äta giftfritt är för många ett viktigt skäl att äta ekologiskt.


Preliminära resultat från ett stort fyraårigt odlingsförsök i Newcastle visar att åtta sorters ekologiskt odlade frukter, grönsaker och sädesslag innehöll upp till 40 procent mer antioxidanter. Även innehållet av mineraler som järn och zink har visat sig öka. Den som äter ekologiskt behöver äta mindre för att få samma hälsoeffekt. Frågan för tillfället är alltså inte OM ekologiska produkter innehåller mer näring utan varför. Det tycks ha att göra med vården av jordens mineralinnehåll. Men det är tydligen mer kompicerat än så.


Andra anledningar till att välja ekologiskt är att ekologiska varor har mycket mer smak, på grund av att de innehåller mindre mängd vatten, och många tycker därför att varorna smakar bättre. Dessutom tar ekologiska varor inte bara hänsyn till djur, natur och oss själva utan också till tredje världens människor. Att handla ekologiska varor innebär väsentlig skillnad för odlare i tredje världen. Jordbrukare slipper att bli förgiftade av enorma mängder bekämpningsmedel, deras jordar blir bördigare och skördarna eventuellt större. Därmed skapas mer mat till deras familjer, mer pengar till barnens skolgång och bättre hälsa.


Från och med 1 januari 2009 blir det, inom EU, obligatoriskt att märka ekologiska produkter med en särskild logotyp (se överst på sidan). Logotypen ska användas på samtliga färdigförpackade livsmedel med minst 95 procent certifierade ekologiska ingredienser. Bra initiativ tycker jag!Bon Eko-Apetit!
Källor: Livsmedelsverket.se, Blueberrylifestyle.se, Svd.se,

EU-Förordning 834/2007 pdf  

EU-förordning2092/91.


Lindas och Johannas Scones

Scones

Scones
är något av det godaste jag vet... i perioder kan jag äta en om dagen!

Min vän Linda visade mig ett bra grundrecept hon hade på scones och av det utvecklade hon och jag recept på lite mer hälsosamma scones! En variant bjuder jag på här.

Ingredienser:

5  dl dinkelmjöl
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl sojamjöl
1 dl krossade linfrön
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl flytande smör/150 g smält smör
4 dl mellanmjölk/standardmjölk


Blanda först alla torra ingredienser. Tillsätt också ev. någon krydda, torkade örter eller ca 1 dl russin om du vill. Russin är väldigt gott att ha i om sconesen ska ätas som de är. 

Blanda sedan i smör och mjölk och rör ihop med en gaffel till en lös men formbar deg. Om du tycker degen är alldeles för kladdig för att du ska kunna forma den - tillsätt då lite mer sojamjöl, 1-2 msk. Själv tycker jag sconsen blir godast när degen är så kladdig som möjligt.

Forma sedan den kladdiga degen till ca 10-12 sconesbollar (ta lite vatten på händerna mellan det att du rullar bollarna  - så att degen inte fastnar i händerna) och lägg dem på bakpapper på en plåt. Tryck till dem lite lätt så de får en ngt platt botten.

Grädda sconesen i ca 250 grader i ca 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Alla ugnar varierar så passa sconesen noga!

Sconesen är jättegoda att frysa in och sedan ta fram ett par timmar innan de ska ätas.

Ät sconesen som de är eller med t.ex smör, ost och en kopp grönt eller vitt te!


Bon Apetit!

RSS 2.0