I mitt skafferi och kylskåp!


Här kommer min lista över bra råvaror att använda i köket!
Självklart finns det mycket annan mat som också är både bra och god!
Detta är bara lite tips!

Grönsaker (färska och frysta): Aubergine, avokado, bambuskott, blomkål, broccoli, brysselkål, endivesallad, gräslök, gurka, haricots verts, ingefära, jordärtskocka, kronärtskocka, lök, mangold, morötter, oliver, paprika, potatis, purjolök, rödbetor, salladssorter, sockerärtor, sparris, spenat, svamp, ruccola, rotselleri, stjälkselleri, squash, palsternacka, pumpa, butternut (tillhör pumpafamiljen och äts mycket i Sydafrika - har en något söt smak - god ugnsrostad med olivolja), sötpotatis, tomater, vitlök m.fl.

Kött: nötkött, fläskkött, färser, vilt, färs i alla former, lever eller tillskott ev.

Fisk och skaldjur: Hoki, alaska pollock, torsk, havslax, odlad lax (helst ekologisk), makrill, sill, kattfisk, kolja, rödspätta, sej, sill, skaldjur av alla de slag, sjötunga, flundra, tonfisk, röding m.fl.

Fågel och ägg: Kalkon, kyckling, vildfågel och ägg

Drycker: Vatten - med eller utan kolsyra och med eller utan naturlig smaksättning (pressa t.ex. lite citron i ditt vatten), färskpressade juicer, rött te (rooibos), grönt te, vitt te (eller svart te om du så önskar:-)), örtteer (ofta underskattade:)), kaffe för dem som mår bra av det:) och gott vin :-)!

Fett och oljor: Smör (tål upphettning), kokosolja (höga hälsofördelar på grund av att den lättare förbränns i kroppen samt tål högre upphettning) samt olivolja.

Mejeriprodukter Mjölk från ko - ohomogeniserad helst, Kesella 10%, fil, gräddfil, grekisk yoghurt, naturell yoghurt av olika slag och fetthalter, keso, kokosmjölk  fårost/fetaost, parmesan, gruyére, getost (chèvre), färskost, haloumiost, annan ost, vispgrädde (40%)

Nötter och frön (helst osaltade): Cashewnötter,  Macadamianötter, pecannötter, hasselnötter, pinjenötter, psylliumfrön (vattenlösligt kostfiber som kan vara bra för magen och mot blodsockerhöjning), 

Mjölsorter (siktade eller fullkorn): Dinkel (även kallat spelt - en uråldrig vetesort rik på protein, B-vitaminer och järn - som kan användas som alternativ till vetemjöl i det mesta), vetemjöl, havre (använd hela eller mal själv), korn, ris, råg m.fl.

Bröd: Surdegsbröd

Sädesprodukter övrigt: Ris - framförallt basmatiris och jasminris, mannagryn av dinkel, müsli, granola.

Baljväxter: adukibönor, vita bönor, kidneybönor, linser, haricot verte, edamamebönor och gröna ärtor

Frukt och bär (färska, frysta och torkade): Blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, gojibär, lingon, vinbär, havtorn, mango, ananas, apelsiner, aprikoser, plommon, bananer, passionsfrukt, fikon, grapefrukt, kokosnöt, persikor, papaya, nektariner, melon, äpple, päron, tranbär, granatäpple, körsbär, vindruvor, physalis, dadlar, kiwi m.fl.


Sötningsmedel: Ekologisk kanadensisk lönnsirap (fungerar utmärkt som ersättare till vitt socker), honung (bra i bröd och mjuka kakor), banan (fungerar utmärkt som sötningsmedel), lite råsocker eller vitt socker.

Konserver: Tonfisk, makrill i tomat, vattenkastanjer, vindolmar, mungbönor, grönsaker, tomat i alla former, bambuskott, kokosmjölk, mango chutney, salsa, ajvar relish (paprika och aubergine och kryddor)

Superfood (med massa antioxidanter som skyddar våra celler och förebygger sjukdomar m.m.): Gojibär (massa antioxidanter och fettsyror), blåbär, hallon, vetegräs, korngräs, acaibär (ett mörklila sydamerikanskt bär från palmträdet Acaizeiro som innehåller mängder av antioxidanter, vitaminer och mineraler), broccoli, havtorn (mycket C-vitamin och annat bra), tranbär, granatäpple, mörk choklad.

Kryddor: Kanel, havssalt, himalayasalt, annat mineralsalt, peppar, kardemumma, cayennepeppar, vaniljstång, lagerblad, kryddpeppar, kapris, ingefära, paprikapulver, kummin, fänkål, rosmarin, timjan, spiskummin, curry, chilli, örter (torkade eller färska), koriander, mynta, dill, persilja, dragon, basilika m.fl.

Övrigt: Benbuljonger, gelatin, sojasås, tamarisås (soja utan vete), lime, citron, fonder och buljonger, balsamvinäger, senap, miso (sojaprodukt - gott som buljong), oliver (och tapenade), tabasco, currypasta, tomatpuré, soltorkade tomater, sambal oelek (chillipasta), ren kakao av god kvalitet, choklad - ljus och mörk av god kvalitet.

Ät så rent och naturligt som du kan - mat utan innehållsfärteckning, självklart beroende på prioritering, pengar, ork, lust m.m., eftersom oprocessad mat (utan onödiga kemiska tillsatser och konserveringsmedel) ofta är bättre för oss människor! Vi blir piggare och gladare och mår bättre!

Unna dig att njuta av det du gillar - dock med måtta!

/Jo

Visa fler inlägg