Thaigryta med Lax - Snabblagat!





Thaigryta med lax, grönsaker och grön curry:

ca 4 portioner

1/2 msk Rapsolja
200 g Broccoli
50 g Kålrot, hackad i tärningar (går bra att ersätta med annan rotfrukt)
1/2 Gul lök, finhackad
100 g Haricot Vert, delade i ca 2,5 cm stora bitar
2,5 dl Krämig kokosmjölk (100 % kokosnöt)
7,5 dl Vatten
1-2 msk Lantbuljong eller annan buljong (motsvarande 1 tärning)
3-5 tsk Grön currypasta, smaka av!
1 msk Thailändsk fisksås
1/2 tsk Torkad koriander eller färsk i önskad mängd
ca 400 g Lax, delad i ca 2,5 cm stora tärningar


Skölj och hacka grönsakerna. Fräs dem sedan i rapsoljan på låg värme i en stor kastrull. Häll därefter i kokosmjölk, vatten och buljong (om du hellre vill använda annan kokosmjölk än krämig kokosmjölk och vatten så behövs ca 10 dl enligt receptet men det går bra at göra rätten med mindre mängd kokossås om så önskas). Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen något. Tillsätt currypasta och fisksås samt koriander - låt sjuda en stund så att smakerna blandar sig och grönsakerna blir lagom al dente. Det tar ca 10-15 minuter. Smaka av så att du är nöjd med kryddningen och sänk sedan till låg värme strax innan grönsakerna är så som du vill ha dem. Lägg i laxen och låt den tillagas ett par/några minuter.

Servera som soppa eller tillsammans med basmatiris!


Jag använder oftast krämig kokosmjölk som jag spär ut med vatten. På så vis undviker jag de onödiga tillsatserna som vanligtvis förekommer i kokosmjölk, särskilt i light-versionerna. Flera andra thaiprodukter av vissa varumärken innehåller också onödiga tillsatser. Var lite vaksam på detta om du vill undvika sådana.

/Jo