Lucka 17Hej hej!
Idag är det en riktig vinterdag ute, både kyligt och snöigt!

I chokladkalendern hittar vi den här lilla sagosnutten. "In the stable there was an ox and an ass (åsna) and a manager for a crib for the baby."...

I tekalendern finns ett Cheery tea, dvs. ett uppmuntrande eller uppiggande te enligt min tolkning! Det innehåller mynta, solros, björnbär, calendula och jordgubb och smakar sött och milt med mycket betoning på mynta.

Dagens mineral är järn. Järn transporterar syre från lungorna till kroppens celler. Behövs för energiproduktionen och ett hälsosamt energisystem. Järn finns i rött kött (och inälvsmat om man äter det) men även i kyckling, sjögräs, linser, ägg, bönor, krasse, kål, torkade aprikoser, fikon, plommon, nässlor, persilja, quinoa, sojaböna, kikärtor, fisk, räkor och rödbeta. Kroppen har lättast att ta upp järn ur animaliska produkter men vitamin C hjälper till vid upptag från vegetariska källor. Vissa människor kan behöva tänka på att få i sig tillräckligt med järn, t.ex. gravida, tonåringar, kvinnor i fertil ålder, vegetarianer som inte äter mycket grönsaker och personer som av andra anledningar lider av blodbrist. Svaghet, blekhet, trötthet, dålig cirkulation, andningssvårigheter, sköra naglar och beteendestörningar kan vara tecken på järnbrist. Särskilt uppmärksam bör man vara på barns förändrade beteende eftersom det kan öka koncentrationssvårigheter. Järnbrist kan ibland förväxlas med B12 brist. Om man misstänker att man har järnbrist bör man gå till läkare för att kontrollera sina värden.

Dagens hälsotips är att äta mycket frukt och grönsaker samt annan antioxidantrik mat. Studier (enligt tidningen Iform och källan Journal of alzheimer's disease) har påvisat att tankeförmågan hänger samman med intaget av frukt och grönt. OSunda personer, som äter för lite frukt och grönt har dubbel så stor risk att minnas dåligt och tre gånger så svårt att tänka klart som sunda personer har. Det har också visat sig att de som äter minst 400 gram frukt och grönt per dag är betydligt bättre på att lösa problem som kräve rminne, god koncentration och språkbehandling än de som äter mindre än 100 gram per dag. Forskare trór det är antioxidanterna som påverkar hjärnan possitivt!

Snökram från mig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0