Gift i grönt te?!


I dagens upplaga av Sydsvenska Dagbladet (091105) finns en artikel om att grönt te testats och visat sig innehålla gifter, framförallt bekämpningsmedel i ganska stora mängder. Upptäckten gäller också flertalet testade ekologiska teer med Kung Markattas gröna i spetsen. Vissa teer har därför minskad antioxidanteffekt i våra kroppar och tilför även gifter. Men visst gifter fins ju överallt omkring oss. Det är svårt att veta vem man kan lita på.

Jag fick av några sydafrikanska rooibosodlare i området Cederberg i Sydafrika höra för ett par år sedan att just grönt te innehöll mycket gifter (dock överdrev odlarna något tänkte jag eftersom de ju odlade just rooibos:), en konkurrerande produkt så att säga:)), så denna dagens nyhet var inte så förvånande eller överraskande för mig. Även vissa rooibosteer innehåller säkert gifter. Men jag blir besviken på att även KRAV-märkta teer visat sig innehålla gifter.

Det mest förekommande ämnet enligt artikeln är giftet Azinofosmetyl, som används för att hålla insekter borta från odlingarna. Ämnet har hög akut giftighet och kan ge svettningar och kramper men dock lagras inte ämnet i kroppen utan bryts ner i levern. Levern kan dock överbelastas varför det trots nedbrytningseffekten är bra att hålla nere summan gifter i kroppen.

GRÖNT LJUS FÖR ETT TE ÅTMINSTONE!
Ett te som klarade testen UTMÄRKT är CLIPPER-te. CLIPPER är ett brittiskt märke som gör otroligt goda teer av vitt skilda slag. Det var via dem jag upptäckte det vita teet för ett antal år sedan. Drick gärna grönt te alltså, men köp CLIPPER. Jag vet att Daglivs i Stockholm säljer CLIPPER. Men tror att det är rätt så många andra välsorterade matbutiker som också säljer det. Annars i hälsokostbutiker. Det går också att beställa på www.clipper-teas.com
LEVE CLIPPER!
Trevlig torsdag!
/Jo


ÄppelkakaÄntligen Fia, här kommer receptet... men jag tror det i stort sett blev rätt när vi improviserade:)


Äppelkaka

Följande blandas i en kastrull och smältes samman.

2 dl havregryn
2 dl socker
1 dl vetemjöl
4 msk grädde
100 g smör

Om du precis som jag gillar pajdeg så rekommenderar jag dubbel sats - helt klart att föredra!

Skala och klyfta tunt fem st äpplen (ev fler) (svenska äpplen eller Granny Smith är att föredra). Lägg äpplena i t.ex. en rund hög form med 23-26 diameter. Blanda råsocker och lite kanel med äpplena, mängden efter tycke och smak och beroende på äpplenas surhet.

Klicka/bred försiktigt ut den smälta blandningen ovanpå äpplena så äpplena är täckta. Grädda i ugn, 200-225 grader, i ca 20-30 minuter. Ev. behövs längre tid, beror på ugnen.

Servera med god vaniljglass eller grädde/vaniljsås!


/JoKälla ursprungsrecept: mina vänner Cecilia och Anders (eg. Anders mammas recept:))


Nästa recept till bloggen är Jamie Olivers goda fiskgratäng... håll ut:)...


Johannas Kalkonfärssås med Pasta


Idag har jag tagit en lång skön promenad genom Malmös trevliga gator, parker och stränder till tonerna av Melissa Horns underbara röst. Sedan har jag ätit kalkon, dock inte hel, utan färs... lite som en aptitretare inför den kommande novembergåsen, Mårten Gås, den tradition som ligger mig varmast om hjärtat:)... Särskilt eftersom jag så mycket gillar både fågel och sås... och äppelpaj är inte heller illa:)!!

Kalkonfärssåsen blev ett hopplock av vad jag hade hemma och min kreativitet:)

Kalkonfärssås

Fräs först följande ingredienser i lite smör eller olja.

1 hackad lök
2 små vitlöksklyftor, pressade
1/2 röd chili
2 stjälkar stjälkselleri, i tunna skivor
2 tsk paprikapulver, ev. mer, smaka av
1/2 tsk gurkmeja

Fräs sedan 500 g kalkonfärs och blanda därefter med lökblandningen. Tillsätt sedan följande...


ca 150 g fryst spenat i bitar
1 tsk torkad basilika
1-2 dl rött vin
400-500 g ekologiska krossade tomater

2 tsk flytande honung
2 tsk soya
1 tsk lantbuljong
ca 1 dl okokta röda linser

Låt färssåsen koka upp och tjockna något, tillsätt därefter 1,5 dl grädde (idag använde jag 2 dl havregrädde men egentligen rekommenderar jag vanlig grädde) låt blandningen puttra under lock i ca 15 minuter.

Servera såsen till valfri pasta! Idag blev det bovetepasta (bovete är en ört) för min del. Ville undvika vetemjöl idag. Tycker kroppen mår bra av att ha vissa vetefria dagar (tänk vetemjöl i vatten - den geggan i kroppen känns inte alltid kul:)). Dock är ju vanlig spaghetti inte alls dumt ibland, riktigt gott:)

Jag funderar på att göra en höst- eller vinterDETOX. Inte bestämt när än, men återkommer och låter er följa med på den resan.

Trevlig kväll!

/Jo

RSS 2.0