Gojibars!Gojibars - 8-10 st - ett fantastiskt bra mellanmål!Ingredienser:
2 dl havregryn

1 dl hackade valnötter

0,5 dl hackade mandlar och solrosfrön

1 dl gojibär (torkade gojibär -  och dessa går självklart att byta ut mot russin om du vill)

en pytteliten nypa salt

2 msk ren lönnsirap

6-7 msk lättkesella

ev. choklad 70 %

*****Vill du göra barsen lite lyxigare så kan du hacka i lite mörk choklad eller doppa dem i mörk choklad, t.ex Lindts Madagaskar 70 % med vanilj!

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om ordentligt. Häll sedan i lönnsirap och därefter kesellan - blanda väl till en massa. Forma 8-10 små bars med händerna, platta till dem lite och lägg dem sedan på en plåt med bakpapper. Grädda barsen under 90 minuter i ugn på ca 110 grader. Låt dem svalna och förvara dem sedan i en glasburk eller i folie/smörgåspapper. Hållbarheten är ca två veckor. Njut av en bar som mellanmål!
Lönnsirap: ett fruktsocker som är mycket bättre sötningsmedelsalternativ än socker och kemiska sötingsmedel, innehåller en hel del mineraler.


Gojibär:
kallas för "happy berry" och är rika på mineraler, vitaminer, karotener och antioxidanter. Är bra för ögonen och kan minska kolesterolhalten i blodet m.m. - läs mer om dessa i tidigare artikel om Gojibär!


Valnötter:
innehåller melatonin som förbättrar sömnen samt är en riktigt kraftig antioxidant som skyddar mot cancer och ålderssjukdomar. Innehåller också omega-3 fettsyror

Solrosfrön: innehåller hög andel av nyttiga fleromättade fettsyror och är rika på E-vitamin som ger fin hud.

Mandlar: speciellt rika på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer.

Havregryn: stimulerar matsmältningen och innehåller bra enkelomättade fettsyror samt vitaminer och mineraler, framförallt B-vitaminer och järn. Håller även blodsockret på en bra nivå.

Lättkesella: görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med grädde. Både lättkesella (1 % fett) och kesella (10 % fett) är rena produkter utan tillsatser och innehåller mycket protein (13 %), mycket mer än t.ex. yoghurt.


/Jo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0