Lucka 20God förmiddag!

Sagan låter... "In the hills near by some shephards saw the radiant light and the sky was filled with singing angels."...

I teekalendern finns ett tranbärste! Smakar mycket tranbär... jag är inte superförtjust i tranbär men det är helt okej, om än inte det godaste av teerna.

Dagens mineral är krom. Krom arbetar tillsammans med kroppens insulin och reglerar blodsockret och hjälper till vid energiproduktionen. Idrott och träning som kräver mycket energi kan göra att brist uppstår men annars är brist ovanligt. Krom finns i äpple, bananer, apelsiner, vindruvor, broccoli, potatis och kalkon.

Dagens hälsotips är att äta selleri men också mycket basisk mat! Selleri är nyttigt både på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Selleri innehåller också mycket fibrer. Selleri är bra för huden, mot urinvägsinfektioner och blodtrycket samt är väldigt effektivt för att balanser sya-bas-balansen i kroppen. Generellt äter vi för mycket mat som försurar kroppen. Basiska livsmedel äter vi alldeles för lite av, så som frukt och grönsaker och icke upphettad mat. Basisk föda har på senare år börjat kallas för RAW-food. Syra-bas balansen påverkar samtliga funktioner i kroppen, bl.a. energiproduktionen, immunsystemet, nervsystemet, hormonsystemet, avgiftningen och stressnivån. Därför påverkas de flesta symptom och sjukdomar positivt av att balansera kroppens pH-värde. Orsaken är att alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer som är fullständigt beroende av kroppens pH-värde. De allra flesta enzymer i kroppen arbetar effektivast vid ett pH på drygt 7. Således har ph-värdet en stor del i en frisk och stark kropp. Men sedan är vi alla olika känsliga för skillnaderna antar jag. Det är inte bara kosten som påverkar kroppens syrabalans utan även oro och stress spelar in.

Kroppen behöver ca 80 procent basisk mat och 20 procent sur mat. Vad är då sur mat? All animalisk mat är sur men också socker, ris, pasta, bröd, bönor, kikärtor, bovete, kaffe och svart te. Även läkemedel försurar kroppen (men ibland är det ju nödvändigt!! Men kan alltså vara bra att inte använda läkemedel regelbundet om vi inte behöver, dvs. inte knapra huvudvärkstabletter dagligen utan istället hitta det riktiga problemet). Basiskt är alla frukter (trots att de smakar surt:-)), grönsaker, rotfrukter, groddar, örter, svamp och sojaprodukter. Några mellanprodukter, som inte är särskilt basiska men inte heller överdrivet sura är smör, ost, torkad frukt, fullkorn, potatis, nötter och frön.

I januari har jag en plan på att detoxa under 10 dagar. Då ska jag testa det här med typ 80 procent rawfood - Renée Voltaire inspirerar mig - och se vad som händer med kroppen! Kan bli svårt att tacka nej till allt "kul" under tio dagar men kan var spännande att se och man kan ju faktiskt ha kul med alkalisk mat också tror jag! Men det är ju bara tio dagar:-). Återkommer alltså om detta. Att klara sig utan choklad blir dock svårt!

Kram!


Kommentarer
Postat av: Mikael Sjöfalk

Hej. Har varit intresserad av hälsa/träning i ca 35 år men missat en puzzelbit,syra-bas balansen. Men vad som är syrabildande/basiskt är väldigt olika när man surfar runt. Vet du någon säker källa? Studier? Mikael

2013-08-07 @ 12:52:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0