Veckans rätt MIN SUSHI - vitt ris eller råris

img_8349 (MMS)

Johannas nationalrätt:-) MIN SUSHI - vitt ris eller råris... Fisken bör ordnas redan ett par dagar innan - köp  t.ex. fin färsk laxfilé och frys in ett par timmar- ta ut igen och skär tunna nigiribitar med vass kniv! Frys sedan in bitarna i minst 24 timmar (så ev parasiter flrsvinner) innan de tinas upp igen och används.  Råriset tar ca 3-4 timmar att göra! Till ca 4 personer använd 5 dl ris, skölj riset länge i kallt vatten i ett durkslag - vattnet som rinner igenom ska va helt klart, om inte så fortsätt skölj! Låt sedan riset vila i durkslaget i ca två timmar (en timme kan va ok men två bättre). Koka sedan med tättslutande lock upp riset i en kastrull med, för råris 6,5 dl vatten och för vitt ris 3,5 dl vatten. Flytta, utan att lyfta på locket, till en platta med lägsta temperaturen och låt vita riset stå i 20 min och råriset 45 min. Låt därefter riset vila 20 min, utan att lyfta locket! Häll sedan över riset i en trä- eller glasskål och häll över 1,5 dl färdig Sushi-su - finns att köpa i asiatiska matbutiker eller blanda själv och värm upp 1,5 dl risvinäger, 0,6 dl socker och 1 tsk salt, låt sedan svalna(ev kan ett kombiblad om 4 cm2 ge smak men ta bort innan blandningen kokar för blir annars beskt). Blanda försiktigt i riset och låt stå en stund så det åter klibbar ihop sig. Börja sedan, om du vill, göra riskuddar dvs. Nigiri  med t.ex. lax på. Ett smaktrick är att ta lite aioli på fingret och smeta på riset innan laxen läggs på!  Du kan också göra fina futomaki, dvs. rullar med   nori (sjögräs)...lägg då ris, med fuktade händer, knappt 1 cm tjockt över arket (blanka sidan neråt mot en sushimatta av bambu) men inte allra längst bort, utan låt ett par tre cm va tomt där. Kleta på en tunn streck diagonalt med  pyttelite wasabi och även tex aioli och lägg sedan, också på en rad diagonalt, tex gurka, lax och avokado eller ngt annat du vill ha...börja sedan med jämnt tryck rulla ihop till en fin rulle, fukta lite på norin för att sluta det mot rullen. Skär bort yttersta kanterna, provsmaka dem ev:-) och plasta in rullen och lägg i svalen för att gotta ihop sig! Servera sedan uppskurna med soja och syltad ingefära! Variera med sushiräkor (finns i frysdisken i asiatiska matbutiker) och friterad tofu/inari.  Du behöver alltså handla soja, syltad ingefära, wasabi, aioli, noriark, ris, sushi-su, lax, gurka, avokado och en bambumatta! Eller annat om du vill ha ngt mer i sushin! Misosoppa kan va gott att ha till! Blue Dragon har sushikit som kan va en bra start om man vill testa lite försiktigt! Kram/Japan-Jo