DinkelmjölDinkel, ett sädesslag som även kallas spelt, är ett urvete som odlats sedan Stenåldern. Dinkel uppstod genom att vete hybridiserade med ett vildväxande gräs.  I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare. I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över. I dagens samhälle är vi mer näringsnedvetna och dinkelvetet är åter ute på marknaden! Dinkel är på grund av framställningen något dyrare än vanligt vete.Dinkelvetet innehåller en något högre halt näringsämnen än vanligt vete och även mer protein. Dinkel har också lägre GI än vanligt vete. Dinkel finns både som fullkorn och siktat mjöl. Dinkel finns även som hela korn samt som flingor, pasta samt mannagryn (jättegott!). Dinkel har en väldigt god nötaktig smak och har dessutom väldigt bra bakegenskaper och kan användas i alla recept istället för vanligt vetemjöl. Det går lika bra att baka matbröd, som bullar, pannkakor, kakor och muffins. Till skillnad från vad jag tidigare skrev i min kylskåpsartikel så används i stort sett samma mängd dinkel som vanligt vetemjöl. Du byter helt enkelt bara ut vetemjölet till dinkelmjöl. Självklart kan resutatet skilja sig något åt men i det väsentligaste påminner bakegenskaperna om varandra. Deg av dinkel är dock lite vekare, kladdigare och lite mjukare än vanlig vetedeg och ska vara så. Brödet m.m. blir saftigare än med vetemjöl! Degen trivs att jäsa ordentligt. Det går även bra att byta ut vanligt vetemjöl mot hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl. Prova dig fram! En deg bakad på dinkelvete kan jäsa länge utan att få en obehaglig jästsmak. Knåda gärna dinkeldegen något längre än vid användning av vanligt vetemjöl. Det tar något längre tid för dinkelmjöl att suga åt sig vätskan.


Många tror att dinkel är glutenfritt. Så är inte fallet. Dock är vetesorten mycket mer lättsmält för magen än annat vete.


Dinkelmjöl är också mer skonsamt för miljön eftersom det inte behöver användas lika mycket besprutningsmedel och konstgödsel. Odling av dinkel passar mycket bra för ekologiskt jordbruk./JoKällor 2008-04-06: http://www.saltakvarn.se/, http://www.finax.se/, http://www.labans.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0