Veckans rätt MIN SUSHI - vitt ris eller råris

img_8349 (MMS)

Johannas nationalrätt:-) MIN SUSHI - vitt ris eller råris... Fisken bör ordnas redan ett par dagar innan - köp  t.ex. fin färsk laxfilé och frys in ett par timmar- ta ut igen och skär tunna nigiribitar med vass kniv! Frys sedan in bitarna i minst 24 timmar (så ev parasiter flrsvinner) innan de tinas upp igen och används.  Råriset tar ca 3-4 timmar att göra! Till ca 4 personer använd 5 dl ris, skölj riset länge i kallt vatten i ett durkslag - vattnet som rinner igenom ska va helt klart, om inte så fortsätt skölj! Låt sedan riset vila i durkslaget i ca två timmar (en timme kan va ok men två bättre). Koka sedan med tättslutande lock upp riset i en kastrull med, för råris 6,5 dl vatten och för vitt ris 3,5 dl vatten. Flytta, utan att lyfta på locket, till en platta med lägsta temperaturen och låt vita riset stå i 20 min och råriset 45 min. Låt därefter riset vila 20 min, utan att lyfta locket! Häll sedan över riset i en trä- eller glasskål och häll över 1,5 dl färdig Sushi-su - finns att köpa i asiatiska matbutiker eller blanda själv och värm upp 1,5 dl risvinäger, 0,6 dl socker och 1 tsk salt, låt sedan svalna(ev kan ett kombiblad om 4 cm2 ge smak men ta bort innan blandningen kokar för blir annars beskt). Blanda försiktigt i riset och låt stå en stund så det åter klibbar ihop sig. Börja sedan, om du vill, göra riskuddar dvs. Nigiri  med t.ex. lax på. Ett smaktrick är att ta lite aioli på fingret och smeta på riset innan laxen läggs på!  Du kan också göra fina futomaki, dvs. rullar med   nori (sjögräs)...lägg då ris, med fuktade händer, knappt 1 cm tjockt över arket (blanka sidan neråt mot en sushimatta av bambu) men inte allra längst bort, utan låt ett par tre cm va tomt där. Kleta på en tunn streck diagonalt med  pyttelite wasabi och även tex aioli och lägg sedan, också på en rad diagonalt, tex gurka, lax och avokado eller ngt annat du vill ha...börja sedan med jämnt tryck rulla ihop till en fin rulle, fukta lite på norin för att sluta det mot rullen. Skär bort yttersta kanterna, provsmaka dem ev:-) och plasta in rullen och lägg i svalen för att gotta ihop sig! Servera sedan uppskurna med soja och syltad ingefära! Variera med sushiräkor (finns i frysdisken i asiatiska matbutiker) och friterad tofu/inari.  Du behöver alltså handla soja, syltad ingefära, wasabi, aioli, noriark, ris, sushi-su, lax, gurka, avokado och en bambumatta! Eller annat om du vill ha ngt mer i sushin! Misosoppa kan va gott att ha till! Blue Dragon har sushikit som kan va en bra start om man vill testa lite försiktigt! Kram/Japan-Jo


Veckans rätt - Quornsallad.  2 portioner -...

img_0754 (MMS)

Veckans rätt - Quornsallad.  2 portioner -ingredienser fördelas mellan två stora tallrikar: 2 påsar ruccola à 65 g, två händer böngroddar, två händer röd paprika och gurka blandas med två msk grön tapenade. Två avocados i tärningar, 200 g stekta quornbitar och en hand färsk koriander fördelas ovanpå. Pressa sist lite citron över och riv även lite av skalet!  Veckans tips! I sallader, och ja egentligen i måltider för övrigt också, är det viktigt att balansera med olika smaker och konsistens. Som här, krämigt från avokadon, beskt från ruccolan, surt från citron, sött från paprikan och quorn samt salt från tapenade. Undvik att kombinera alltför många ingredienser dock. /Jo


Veckans rätt - Whistlersallad



Whitslersallad är en sallad som jag åt flera gånger när jag var i Whistler:-)

2 portioner:

130 g spenat (2 påsar)
2 små rödlökar, tunt skivade
2 mindre avocados, skivade
12 st rostade pekannötter (eller kanderade om du vill)
200 g tofu i smulor eller två skivor chèvre (getost) med svarta vallmofrön strödda på
10 st jordgubbar, skivade

Dressing: Blanda 2 msk olivolja, saft av en citron, samt lite rivet skal om du vill, en liten sked honung eller agavesirap (finns numera i matbutikerna - har lågt GI), en pytteliten sked fransk senap och lite salt och peppar.

TIPS! Om du vill kan du marinera rödlöken ngn timme i dressingen innan du gör salladen. Den blir lite mjukare och mindre sträv.

Om du vill kan du servera räkor eller scampi till salladen eller så som jag just nu föredrar, lite kortkornigt råris.


Veckans rätt kommer ofta att vara sallader av olika slag, men ibland lite andra rätter också!

/Jo

Ännu ett tips från mig - mejerifritt! Oatl...

img_2645 (MMS)

Ännu ett tips från mig - mejerifritt! Oatly har kommit med havregurt, som ett alternativ till yoghurt. Mycket god tycker jag! Inte alls som yoghurt utan har en egen smak. En vanesak helt enkelt! Tack för kommentaren tidigare Lotta, roligt du tittar in här:-)! Varje vecka från och med nu kommer jag försöka lägga in veckans hälsotips och veckans rätt! Hoppas det kan inspirera någon! /Jo


Ett litet tips från mig! Mjuka bomullshand...

img_0118 (MMS)

Ett litet tips från mig! Mjuka bomullshandskar fr Åhlens och en välgörande handkräm, så som Weledas havtorn, om natten gör susen för vintertorra händer. /Jo


RSS 2.0