Thaigryta med Lax - Snabblagat!

Thaigryta med lax, grönsaker och grön curry:

ca 4 portioner

1/2 msk Rapsolja
200 g Broccoli
50 g Kålrot, hackad i tärningar (går bra att ersätta med annan rotfrukt)
1/2 Gul lök, finhackad
100 g Haricot Vert, delade i ca 2,5 cm stora bitar
2,5 dl Krämig kokosmjölk (100 % kokosnöt)
7,5 dl Vatten
1-2 msk Lantbuljong eller annan buljong (motsvarande 1 tärning)
3-5 tsk Grön currypasta, smaka av!
1 msk Thailändsk fisksås
1/2 tsk Torkad koriander eller färsk i önskad mängd
ca 400 g Lax, delad i ca 2,5 cm stora tärningar


Skölj och hacka grönsakerna. Fräs dem sedan i rapsoljan på låg värme i en stor kastrull. Häll därefter i kokosmjölk, vatten och buljong (om du hellre vill använda annan kokosmjölk än krämig kokosmjölk och vatten så behövs ca 10 dl enligt receptet men det går bra at göra rätten med mindre mängd kokossås om så önskas). Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen något. Tillsätt currypasta och fisksås samt koriander - låt sjuda en stund så att smakerna blandar sig och grönsakerna blir lagom al dente. Det tar ca 10-15 minuter. Smaka av så att du är nöjd med kryddningen och sänk sedan till låg värme strax innan grönsakerna är så som du vill ha dem. Lägg i laxen och låt den tillagas ett par/några minuter.

Servera som soppa eller tillsammans med basmatiris!


Jag använder oftast krämig kokosmjölk som jag spär ut med vatten. På så vis undviker jag de onödiga tillsatserna som vanligtvis förekommer i kokosmjölk, särskilt i light-versionerna. Flera andra thaiprodukter av vissa varumärken innehåller också onödiga tillsatser. Var lite vaksam på detta om du vill undvika sådana.

/Jo


Juicer!

Philips HR1861 Pro Aluminium Juicer

Fler recept är på ingång snart..........

Men först lite om juicing! Min nya hobby :-)

För två helger sedan när jag hade tappat rösten och inte kunde prata med någon passade jag på att prova min nya köksmaskin - en juicer!

Jag måste medge att den först fick en plats i ett skåp, precis som så ofta köksmaskiner får:-). Men efter att ha sett den medföljande DVD:n om juicing och fått massa tips angående användandet så betsämde jag mig för att ta fram den igen! En maskin används ju bäst om den finns framme! Den är inte något särskilt vacker men helt okej:-).


Maskinen är verkligen fantastisk! På ett kick fixar den otroligt goda frukt- och grönsaksjuicer med massa vitaminer och mineraler. Inga papperskartonger här inte:-)... och jag blir mätt på juicerna!

Jag testade med äpple, rödbeta, selleri, morot och broccoli... sen åkte en bit kålrot också i - det blev fantastiskt gott! Juicen ersätter en hel måltid, eller åtminstone ett mellanmål.

Ikväll slängde jag i äpple, spenat, broccoli, ingefära, citron, blekselleri, gurka, morot och ett äpple till! Riktigt mättande, friskt och gott med Vilmas dinkelknäckebröd till!

Med grönsaksjuicer är knepet tydligen ett äpple i början och ett i slutet - sedan går det att experimentera med det mittemellan!

Jag kan varmt rekommendera en juicer alltså! Fast mat är ju ändå mat, så juice kan självklart bara ersätta något enstaka mellanmål då och då anser jag.

/Jo


RSS 2.0