Magbalans med mjölksyrebakterier



Mjölksyrebakterier som har probiotisk effekt (probiotika betyder "för livet" och är kulturer av levande bakterier) sänker magens ph-värde samt är bra för vårt immunförsvar, för kroppens kolesterolbalans och för tarmarna.

Mjölksyrebakterier är levande tarmvänliga mikroorganismer som är renodlade och frystorkade. De överlever syrabadet i magen och hjälper både tunntarm och tjocktarm på vägen. De återskapar tarmens normala bakterieflora och skapar således en god miljö för matsmältningen och förhindrar skadliga bakterier, som kan leda till sjukdomar, att fastna. De hjälper också kroppen att lättare ta upp vitaminer och mineraler.

Mjölksyrebakterier finns bl.a. som frystorkade i kapslar, t.ex. Lactiplus, som innehåller flera olika stammar av bakterier, (köps i hälsokostbutiker, mer info se http://www.baltex.se/filer/Lactiplus_10135.pdf_10135.pdf), men tillsätts ibland också fil och yoghurt.

Mjölksyrebakterier är särskilt bra på att motverka de negativa konsekvenserna av stress, antibiotika, laktosintolerans och föroreningar som finns runt om oss. De hjälper till med att balansera magen helt enkelt, särskilt om du har en känslig mage. Mjölksyrebakterier motverkar också jästinfektioner och magsår. Det finns också studier som tyder på att mjöksyrebakterier motverkar astma, eksem och allergier.

Följande är några mjölksyrebakterier som är speciellt bra; lactobacillus acidophilus (lindrar diarré och gaser), lactobacillus reuteri,  lactobacillus rhamnosus (lindrar diarré och känslig mage), bifido (bra mot allergier och magsår) eller lactobacillus plantarum (skt bra vid känslig tarm och för att sänka det onda kolesterolet).

Mjölksyrebakterier måste tillsättas tarmen regelbundet för ihållande effekt.

Probiotika finns också naturligt i viss mat, bl.a.:

  • Kål --> probiotika
  • Havre--> probiotika 
  • Surkål --> probiotika
  • Vitlök --> probiotika och prebiotika -> dödar skadebakterier   
  • (prebiotika är födan för de goda bakterierna som hjälper dem att föröka sig. Exempel på prebiotika kan vara oligofruktos, inulin, potatisstärkelse, risstärkelse och maltodextrin

  • Mjölkprodukter som berikats med probiotika -> hälsoyougurt och hälsofil.
  • Linfrö --> renar tarmen och fungerar som bulkmedel, dvs. är laxerande
  • Psylliumfrö --> renar tarmen och fungerar som bulkmedel
  • Maskrosrot --> svagt laxerande
  • Senna --> laxerande
  • Bockhornsfrö --> stärker tarmen
  • Cayenne --> stimuelerar olika matsmältningsenzymer
  • Rödvin --> probiotika
  • spirulina --> probiotika
  • Aloe Vera saft --> probiotika


  • Happy mage!
    / Jo
     

    #1 - - Viktoria:

    kan man äta dessa om man är riktig mjölkallegiker, alltså allergisk mt mjölkprotein samt ägg? tack

    #2 - - Johanna:

    Hej Viktoria!

    Vilken bra fråga du ställer!

    Vad jag känner till, och mot bakgrund av vad som framgår av bipacksedeln till Lactiplus, så kan VEGANER äta mjölksyrebakterier och eftersom veganer inte äter/dricker mjölk, och inte heller ägg, måste det innebära att det är fritt fram för även dem som är allergiska mot proteinet. Om du väljer ett annat märke så kolla i bipackssedeln. Jag använder just nu Life's egen burk med mjölksyrebakterier. Den är superbra och billigare än Lactiplus!

    Hälsningar Johanna