Kryddig Fisksoppa



Myten om att inte äta starka kryddor när det är varmt ute är krossad!

Det är nämligen så att kryddor utvidgar blodkärlen i huden så att värmen lättare tar sig ut och samtidigt blir du svalare. De större blodkärlen gör att din kropp behåller mindre överskottsvärme!

Testa med chilli, ingefära, cayenne, paprika, vitlök, peppar, kanel, kardemumma och spiskummin. Många av de starka kryddorna har dessutom en antiinflamatorisk verkan i kroppen.


Kryddig Fisksoppa

Receptet är från början hämtat ur tidningen Hennes i början av 2000-talet (men som vanligt något modifierat av mig:-))

Ingredienser:

ca 300 g vit fiskfilé
1 purjolök
1 msk kokosolja eller rapsolja
1,5-2 tsk gurkmeja
1,5-2 tsk chillipeppar
1,5-2 tsk spiskummin
3 msk lantbuljong (jag använder René Voltaires -  annan buljong/fond fungerar också - följ anvisningar för 1,2 liter vatten)
ca 1,2 liter vatten
2,5 dl färdigkokta röda linser 
ca 3,5 dl grädde (40 %) och/eller creme fraiche
ev. extra salt

Skär fisken i bitar. Strimla purjolöken (förslagsvis i ringar) och fräs den i kokosoljan (eller rapsolja) i en stor kastrull. Rör sedan i kryddorna (börja med den mindre mängden och tillsätt mer senare när du kan smaka av), buljong, vatten. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter. Därefter tillsätter du grädden och linserna. Låt koka upp och sjuda nga minuter. Rör om ordentligt. Sänk sedan värmen och lägg i fisken, låt värmas 3-4 minuter tills den är klar. Smaka av med mer kryddor och salt eventuellt.

Servera med dinkelknäckebröd och färskost!

/Jo
#1 - - Lisbeth Ahlberg:

Hej Johanna

Receptet på fisksoppan ska jag genast prova.Lyckas jag bra ska jag servera vinklubben soppan till lunch när de kommer 12-13 juli. Vi har fin fisk på Ven och härligt durumbröd.



mvh Lisbeth