Lucka 10




Godmorgon!

I chokladkalendern står ..."A star appeared in the sky, a sign that a great king was about to be born."...

Tekalendern innehåller green fortune tea, dvs. lyckote, låter ju väldigt bra:)...teet innehåller framförallt grönt jasminte, koriander, ingefära, anis, pepparmint, kornblomma och vanilj. Det doftar mycket fänkål tänkte jag först men ser ju nu att det är anis:). Det smakar också mest anis, ett väldigt gott te faktiskt! Nu hoppas jag på en lyckosam dag!

Dagens vitamin är B-vitamin (en grupp av flera vitaminer). De är särskilt betydelsefulla för vårt nervsystem och för att hjälpa matsmältningen, musklerna, huden, ögonen, håret samt lever och hjärnfunkttioner. Det är vitaminer som behövs extra mycket vid stress och för att hålla humöret uppe. B-vitaminer används dessutom av kroppen för att frigöra energin i kolhydratrika livsmedel. Du hittar B-vitaminer i bl.a. havre, ris, quinoa, mjöl, nötter, bönor, linser, gröna bladgrönsaker, ägg och kyckling. Brist kan leda till minnesproblem, trötthet men också till hår- och hudproblem. Brist är ganska vanligt och är ofta en konsekvens av för ensidig kost. Så mitt tips är att äta varierat och kanske välja ett tillskott i stressade perioder.

Dagens hälsotips är att nu i juletider äta mycket SILL! Sill och annan fet fisk innehåller massor av omega-3-fetter
som är bra för både hjärtat, kärlen, hjärnan och nervsystemet! Redan på 70-talet upptäckte forskare att inuiterna på Grönland och befolkningen på ön Okinawa i Japan, som åt mycket fet fisk, inte drabbades lika mycket av hjärt-kärlbesvär som andra befolkningar. Omega-3 motverkar också psykiska besvär. Omega-3 och D-vitamin har liknande positiva hälsoeffekter.

Ha en skön dag!
#1 - - carolina:

vilken underbar blogg! fylls av värme och julkänsla. Inspirerad till max att börja baka och laga mat, vilka fina tips här finns!! Hoppas att du får en lyckosam dag :) kram

#2 - - Fia:

Du är bäst vännen! Så roligt att läsa detta när man kommer in på jobbet!

Imorgon ska jag laga din fisksoppa!



KRAM