Lucka 16Godmorgon!

Chokladkalendern fortsätter med följande... "All the inns (motell) were full but an inn keeper took pity on them and let them stay in the stable."... inte så spännande den här sagan, går väldigt sakta framåt:) men det är som det är!

I tekalendern händer lite mer! Nu är det dags för ett ingefärs-energi-te som innehåller ingefära, fänkål, kanel, koriander, rosmarin, kardemumma, muskot, anis och thai-ingefära. Väldigt gott och värmande te. Smakar mycket ingefära. Jag hoppas att jag, precis som det utlovas får mycket energi också!

Dagens mineral är magnesium. Magnesium samarbetar med kalcium och är nödvändigt för hälsosamt skelett. Magnesium är även en katalysator för att frigöra energi samt behövs för bra hjärthälsa. Magnesium har visat sig lindra PMS. Magnesium har en roll i kroppens process att hantera fett och protein och även tillverka protein. Magnesiumbrist kan leda till låga kalcium- och kaliumhalter och till förändringar i ämnesomsätningen men också till förändringar i nerv- och muskelsystemet. Det är dessutom vanligt med domningar, stickningar och kramper i händer, ben och fötter. Gravida är riskgrupp att utveckla brist på magnesium men även stressade personer. Magnesiumkällor är rå kakao (även choklad), sesamfrön, alfalfa, hasselnötter, mandel, kål, brunt ris (råris), bananer, avokado, vindruvor, tofu, fullkornsvete, spenat, ärter, bönor och rött kött.

Dagens hälsotips är att äta mörk choklad (minst 70%). Mörk choklad innehåller betakaroten, folsyra, kalk, magnesium och kalcium samt har en extremt hög antioxidanthalt (flavonoider). Högre än många frukter och bär. Antioxidanterna kan öka blodets innehåll av det goda HDL-kolestrolet och i övrigt skydda kroppens celler från fria radikaler som påskyndar vårt åldrande. Mörk choklad kan dessutom sänka blodtrycket. Studier har också visat att kakaon skyddar våra kärl och vårt hjärta. Därutöver kan kakaoämnen som finns i den mörka chokladen göra huden lenare och skydda den mot skador. Så en liten bit mörk choklad om dagen gör alltså mer nytta än skada tror jag!

Ha en skön dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0